SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Todorić: Fortenova grupa nema budućnost
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 04.09.2019. - 09:03:54
ZAGREB - Bivši vlasnik bivšeg koncerna Agrokor Ivica Todorić, protiv kojega je u ponedjeljak podignuta optužnica, gostuje je u Novom danu. Todorića, i još tri osobe, tereti se da su oštetili Agrokor za 1,25 milijuna eura.

Todorić tvrdi da Fortenova grupa nema budućnost.

- To je kaos, od toga nema ništa. Sve će kompanije pa i sama grupa biti bezvrijedne, uvjerava Todorić u izjavi za N1 televiziju.

Jeste li svjesni da vam prijeti višegodišnja zatvorska kazna?

"Prvo i prvo, otišao sam iz kompanije, a ušli su istražitelji u kompaniju, još uvijek prevrću papire. Ja sam otišao bez ijednog papira, a oni sad gledaju... doslovno svaki moj papir u zadnjih 30 godina. Zašto u tome nisu našli moje zapise, ugovore, sastanke, zapise..."

"Javnost ima percepciju da sam ja uspio preko politike, uz pomoć političara. Postoji i percepcija da sam jako bogat, da imam puno para...", govori Todorić.

Živite li vi u iskrivljenoj stvarnosti?

"Kriminalna aktivnost određenih grupa dovela je Agrokor u probleme".

Zašto ste se zaduživali kod ruskih banaka pod kamatom od 9 posto?

"Napravio sam konkurentne, senzacionalne kompanije. Sam sam u jednom trenutku rekao - kako sam ja to napravio. Očito smo imali određene vještine, znanja..."

Zašto ste se zaduživali...?

"Jer sam gradio Hrvatsku. Vi mene pitate za izvlačenje para. Morate shvatili da od Iloka, Baranje, Istre, Slavonije, Dubrovnika... da vidite koja smo čuda napravili. Ulagao sam u hrvatsku budućnost, tu su te pare.

Što je s plaćanjem fiktivnih savjetnika?

"To je sramota hrvatskog pravosuđa, hrvatske politike. Oni su svoju najveću kompaniju išli uništiti. Vidite kako Mađari štite svoje, Nijemci..."

Optužnica vas tereti za 1,25 milijuna eura...

"700 milijuna eura sam tad imao u Agrokoru. Sad će netko reći da sam nešto išao uzeti... Ja nemam veze s tim... Što mene to pitate. Mene da netko pita da sam ja nešto knjižio... to je nevjerojatno. Nisam znao za taj ugovor.

Zar bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore. To su službe radile. Da ja ne vjerujem pravnoj službi... Da ja svojim službama ne vjerujem...

Ako je Agrokor bio toliko uspješna kompanija, zašto ste izdavali mjenice bez pokrića?

"U jednom se trenutku dogodio način financiranja putem mjenica... teško je reći koliko, što i kako. Uglavnom za robu.

Zašto ste potpisali zahtjev za uspostavom izvanredne uprave?

"Shvatio sam da je državni aparat protiv mene. Povukao sam se, ali znao sam da nemaju ništa protiv mene. Uhapsili bi me isti čas da nisam potpisao".