SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZRUČENJE
 
Todorić već danas u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 07.11.2018. - 15:49:49
ZAGREB - Ivica Todorić je u postupku tranzicije te se vrlo skoro očekuje njegov dolazak u Hrvatsku, doznaje N1 Televizija.

Podsjetimo, britanski sudac Duncan Ousley 25. listopada odbio je žalbu Ivice Todorića te odlučio da će bivši čelnik Agrokora biti izručen Hrvatskoj, piše N1 Televizija.

Državno odvjetništvo je protiv njega pokrenulo dvije istrage u kojima se sumnjiči za štetu od 1,6 milijardi kuna. U prvoj istrazi, pokrenutoj u listopadu prošle godine, Todorić je sa sinovima Antom i Ivanom te još 10 visokopozicioniranih menadžera Agrokora osumnjičen za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Glavna točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih izvještaja u posljednjih desetak godina. Sumnja se temelji na rezultatima revizije PwC-a, koja je utvrdila da je prikrivanjem troškova i dugovanja te precjenjivanjem dobiti Todorić protupravno isplaćivao dividendu. Riječ je o ukupno 720 milijuna kuna koji su godinama isplaćivani Todoriću, odnosno njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV.

Todorić je osumnjičen i da je zlouporabio novac namijenjen provedbi IPO-a kojim bi se Agrokor izlistao na Londonskoj burzi. Riječ je o oko dvije milijarde kuna, od kojih je većina iskorištena za pokrivanje osobnih troškova.

Među teškim inkriminacijama je i izvlačenje novca iz koncerna kroz privatne pozajmice. Najveća je ona u iznosu od 650 milijuna kuna za otkup dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za vlastiti račun.

Pozajmicu u iznosu od 192 milijuna kuna, odobrenu njegovoj tvrtki Agrokor projekti, iskoristio je za plaćanje kamata po PIK (payment in kind) obveznicama, koje su izdane 2014. radi preuzimanja Mercatora. Todorić se formalno obvezao vratiti posuđeni novac iz budućih dividendi Agrokora. Međutim novac nije vratio, a pozajmice nije prikazao u bilanci, već ih je klasificirao kao gotovinu.

Todorić se sumnjiči i za organiziranje prikrivenog financiranja koncerna kroz mjenično poslovanje kako bi prikrio stvarno stanje duga. Na taj način je lažno umanjeno zaduženje za 1,5 milijardi kuna.

Druga istraga pokrenuta je u prosincu prošle godine, a odnosi se na nezakonite zajmove koje je tijekom 2016. godine investicijski fond Nexus Private Equity preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.