SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAZNA
 
Todorićev Frikom kažnjen sa 2,64 mil. evra
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.12.2012. - 18:39:00
Zadnja izmjena: 03.12.2012. - 22:51:03

BEOGRAD - "Industrija smrznute hrane Frikom iz Beograda zloupotrebila je dominantan položaj na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda na teritoriji Srbije".

Kako je objavljeno na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije, saglasno zakonskoj obavezi "Frikomu" je određena mera zaštite konkurencije u vidu obaveze plaćanja novčanog iznosa u visini četiri odsto od prihoda ostvarenog u 2009. godini, što iznosi oko 300 miliona dinara (oko 2,6 miliona evra).

Pored mere zaštite konkurencije, određene su i odgovarajuće mere otklanjanja povrede konkurencije u vidu mera ponašanja, kao i rokovi u kojima je ovo privredno društvo dužno da izvrši sve naložene mere.

Savet Komisije je utvrdio da je učinjena povreda konkurencije sa ciljem slabljenja i istiskivanja sa tržišta postojeće konkurencije, kao i stvaranja značajne barijere za ulazak na tržište novih konkurenata, uz istovremeno jačanje sopstvenog dominantnog položaja na tržištu.

Posle sprovedenog postupka, pokrenutog po službenoj dužnosti, Savet za zaštitu konkurencije je utvrdio da je "Frikom" učinio povredu konkurencije, tipskim ugovorima koje je zaključivao sa kupcima - maloprodavcima, a koji su se primenjivali u periodu od 2008. do 2010. godine, a u jednom broju ugovora i posle 2010.

To privredno društvo je, kako se navodi, nametalo obavezu maloprodavaca da u daljoj prodaji u potpunosti i dosledno primenjuju maloprodajne cene utvrđene u cenovnicima "Frikoma".

Nametalo je i obavezu ekskluzivne kupovine određenog proizvoda od "Frikoma", uz direktnu i/ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda, pri čemu je ugovaran ekskluzivitet u rashladnim uređajima i u maloprodajnim objektima.


 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.