SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRANA
 
Tolušić: Dostatna proizvodnja hrane i njezina sigurnost najveći izazov
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.10.2017. - 12:05:32
OSIJEK - Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako će proizvodnja dostatnih količina hrane te sigurnost hrane u budućnosti biti najveći izazovi na nacionalnoj, ali i globalnoj razini.

Otvarajući drugu hrvatsku konferenciju o procjeni rizika podrijetlom iz hrane Tolušić je ocijenio kako je situacija sa sustavom kontrole sigurnosti hrane danas puno bolja, čemu su pridonijele i brojne kontrole na terenu, koje se provode u puno većem opsegu nego prijašnjih godina.

To pokazuje da se uz preventivne, a ponekad i represivne aktivnosti, neke stvari mogu popraviti i unaprijediti. Kada je riječ o inspekcijama i onome što radi Ministarstvo poljoprivrede, tu nema povlastica, popusta i "gledanja kroz prste", niti će biti u budućnosti, poručio je ministar Tolušić.

Ocijenio je kako Hrvatska agencija za hranu (HAH), sa sjedištem u Osijeku, u suradnji s drugim institucijama omogućava hrvatskim potrošačima kvalitetnu procjenu rizika i sprječavanje problema, koje može izazvati nekvalitetna te zdravstveno neispravna hrana.

S obzirom da je ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane ulaganje u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj, Tolušić je ocijenio kako su program ruralnog razvoja i EU fondovi neka od rješenja za ruralna područja Hrvatske, kako u budućnosti ne bi opustjela zbog ekonomski uvjetovanih migracija.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gross-Bošković ističe da slučajevi u kojima se otkriju određeni rizici a javnost obavijesti o povlačenju određenih proizvoda s tržišta pokazuju "da sustav funkcionira i radi svoj posao",

"Iako u životu nema apsolutne sigurnosti, pa tako i u segmentu sigurnosti hrane, ulažemo sve moguće napore kako bi naši građani bili što sigurniji", poručila je Gross-Bošković.

Na dvodnevnoj konferenciji, koja će okupiti više od 180 sudionika, raspravljat će se o analizi rizika genetski modificirane hrane, komunikaciji o riziku i međunarodnoj suradnji te znanosti o prehrani u službi procjene rizika.

U sklopu konferencije, u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) obilježit će se i Svjetski dan hrane 2017., pod krovnom temom "Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj".

Tijekom boravka u Osijeku ministar Tolušić sastat će se s predstavnicima županijskog Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza te posjetiti sklonište za napuštene životinje Udruge "Pobjeda".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.