SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JAJA
 
Tolušić uoči Uskrsa prekontrolirao jaja: Niti u jednom nema salmonele
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.03.2018. - 11:57:35
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede prošli je tjedan provelo kontrolu subjekata u poslovanju s hranom koji imaju odobrenu djelatnost pakirnog centra za jaja, kao i objekata za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature (distributivni centri).

Uz navedeno, inspekcija je uzorkovala jaja s ciljem utvrđivanja zdravstvene ispravnosti te udovoljavanja odredbama propisa o hrani, priopćeno je iz ministarstva

Uzorkovanje je, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, provedeno u ukupno 65 objekta koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, od čega u dvadeset i devet (29) odobrenih objekata pakirnih centara za jaja te u trideset i šest (36) odobrenih objekata za uskladištenje jaja (distributivnim centrima). Uzorkovano je ukupno 3.200 komada jaja i niti u jednom nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp.

Inspekcijski nadzor je pokazao da je velika većina jaja na tržištu domaće proizvodnje jer su samo u tri subjekta u poslovanju s hranom zatečena uskladištena jaja podrijetlom iz država članica EU (Poljska i Nizozemska), svi urednog bakteriološkog nalaza. Inspekcija je utvrdila i manje nedostatke koji se odnose na infrastrukturu, opremu ili dokumentaciju za koje smo subjektima u poslovanju hranom propisali rješenja i rokove za njihovo uklanjanje, međutim to nema utjecaja na higijensku i zdravstvenu ispravnost jaja koja ti subjekti stavljaju na tržište.

'Zadovoljan sam rezultatima kontrole, koja pokazuje da se subjekti u poslovanju hranom drže rigoroznih pravila i da sve ovo što radimo u Ministarstvu od kontrola do promocije hrvatske hrane ima učinka. Sada nam je samodostatnost u proizvodnji jaja oko 90%, a naši potrošači za Uskrs će kupovati domaća jaja, kontroliranog podrijetla i zdravstveno ispravna. Veseli me i činjenica da inspektori više nisu percipirani kao represivni aparat već rado viđena lica. Tko dobro radi, inspekcije se ne plaši', kazao je ministar Tomislav Tolušić.