SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLJEDICE
 
Tolušićeve mjere poskupjet će voće i povrće iz Srbije i Makedonije
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 26.07.2017. - 09:33:39
ZAGREB - Hrvatski farmeri vjeruju kako im novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede 'ide na ruku'. S njime se proširuje popis voća i povrća koje će proći fitosanitarni nadzor prilikom uvoza iz trećih zemalja, a za uvoznike cijena inspekcijskog nadzora 'skače' s dosadašnjih 90 na 2000 kuna. Kako će se to odraziti, primjerice, na cijenu lubenice?

- Vjerujemo da se na taj način ide 'na ruku' domaćim proizvođačima jer će se ograničiti uvoz i napraviti više reda. Kada svoju robu izvozimo rade se analize i kontrole koje nisu baš jeftine. Moramo zadovoljiti visoke kriterije kvalitete dok istovremeno kod nas nije bilo tako, zadovoljno za tportal komentira čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić najnovije propise.

Oni koji voće i povrće uvoze iz primjerice Srbije ili Makedonije, uvjeren je ovaj hrvatski farmer, morat će povećati cijenu pa će u prednosti bit domaća roba.

- Na uvoz iz EU se ne može puno utjecati, ali primjerice na lubenicu iz trećih zemalja može. Tako se primjerice ona uvozi 15 dana ranije i to zna urušiti cijenu zbog čega naši proizvođači budu na koljenima. Dok lubenici koja putuje iz Portugala ili Španjolske treba vremena da dođe do Hrvatske i pitanje je može li biti tada jeftinija od domaće, ova koja dolazi iz primjerice Makedonije, sigurno jest', govori Brlošić.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavalju kako se proširuje popis voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, a koje će fitosanitarni inspektori od sada nadzirati i kontrolirati. Tako će se pod lupom osim lubenice naći još i trešnje, višnje, maline, kupine, ribiz, borovnica, brusnica, aronija, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, bijeli i crveni kupus, ali i kelj, cvjetača, luk, poriluk te mrkva i celer korjenaš.

- Sve vrste voća i povrća moraju biti u skladu s općim tržišnim standardom, dok određene vrste voća i povrća zbog svoje specifičnosti podliježu i posebnim tržišnim standardima – to su: jabuke, agrumi, kivi, lisnata salata, endivija kovrčavog i ravnog lista, breskve i nektarine, kruške, jagode, slatke paprike, stolno grožđe i rajčice. Dakle, sve voće i povrće koje nije obuhvaćeno posebnim tržišnim standardima mora biti u skladu s općim tržišnim standardom', poručuju iz Ministarstva poljoprivrede. Ono je novim pravilinikom odredilo i veću cijenu inspekcijskog nadzora ili kontrole za svaku pojedinu vrstu voća i povrća s tržišnim standardom prilikom uvoza iz trećih zemalja koja sa sadašnjih 90 'skače' na 2000 kuna.

- Sigurno će uvozna roba poskupjeti za tu razliku od 1910 kuna. Što se lubenice tiče, nakon što krene domaća roba, nema uvozne. Treba istaknuti kako je lubenica u okruženju, kako ona na području Europske unije tako i u trećim zemljama puno jeftinija, ali se ne uvozi', odgovara za tportal Denis Matijević, predsjednik Uprave Agrofructusa, tvrtke koja je prošle godine prema posljednjim službenim podacima Poslovne Hrvatske uprihodila gotovo 275 milijuna kuna dok joj je dobit iznosila 0,29 milijuna kuna.