SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUMNJE
 
Tomić osumnjičen zbog kredita, Skupština sutra o imunitetu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 14.02.2014. - 12:20:07
BEOGRAD - Predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke i poslanik SNS Dragan Tomić osumnjičen je da je dao dva sporna kredita od po dva i po miliona evra firmama Gorana Perčevića i Dragana Đurića - "Interkomercu" i Veterinarskom zavodu, piše današnji "Blic". Skupština Srbije sutra će odlučivati o imunitetu Tomiću.
List navodi, pozivajući se na izvor iz policije, da su dva sporna kredita odobrena 2012. i 2013. godine.

Najveći akcionar banke Nebojša Divljan, kako pišu "Novosti", rekao je da su krediti dati pre svega preduzećima poput "Farmakoma", "Beohemije", "Interkomerca", "Zekstre"... koja su uglavnom bila i akcionari same banke.

Ova preduzeća, prema podacima Divljana, koje prenose "Novosti", samo Univerzal banci duguju 4,5 milijardi dinara. Najveći dužnici banke su: „Beohemija" sa 1,559 milijardi , „Interkomerc" sa 1,276 milijardi , „Farmakom" sa 1,013 milijardi, „Luka Beograd" sa 756 miliona dinara i „Veterinarski zavod Zemun", „Zekstra" i „Optika" sa 685 miliona dinara, rekao je Divljan.

Za pet bivših i sadašnjih funkcionera u "Univerzal banci", među kojima je i Tomić, sinoć je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da su oštetili banku i pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1,35 miliona evra i oko 402 miliona dinara.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u Univerzal banci.

Policija je, kako je saopšteno, uhapsila i odredila zadržavanje do 48 sati predsedniku Izvršnog odbora Univerzal banke AD Beograd LJ. S. i članu IO Univerzal banke AD Beograd M. P, koji su na tim funkcijama bili do 4. februara prošle godine.

Za LJ.S. i M.P. je određen pritvor zbog postojanja osnova sumnje da su od 2011. do 4. februara 2013. godine izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Zadržavanje u trajanju do 48 sati određeno je i predsedniku IO Univerzal banke AD Beograd D. T. i članovima IO Univerzal banke D. P. i N. B, koji su na funkcijama bili od 4. februara prošle godine pa do otvaranja stečaja.

Njima je određeno zadržavanje zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili isto krivično delo i na isti način od 4. februara 2013. do otvaranja stečaja, pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 277 miliona dinara.

Punomoćnik Tomića advokat Miljkan Karličić izjavio je da je Tomić dobrovoljno otišao u policiju gde je demantovao sve navode tužilaštva u vezi sa slučajem, dodavši da protiv svog klijenta ne očekuje nastavak istrage.

Karličić je istakao da njegov klijent nije priveden, već da je dobrovoljno u pratnji advokata i sina, jutros oko 11.30 sati, došao u Policijsku upravu za Beograd gde je dao iskaz.
"Iskaz je dao veoma detaljno i opširno. Ni na jedno pitanje nije odbio da pruži odgovor, niti se pozvao na poslanički imunitet", rekao je Karličić.