SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BOLJE PROGNOZE
 
Toyota povećala procjenu dobiti zbog prognoza slabljenja jena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.08.2017. - 14:42:35
TOKIO – Japanski proizvođač vozila Toyota u petak je podignuo cjelogodišnju prognozu dobiti za 16 posto, jer očekuje da će slabiji tečaj jena potaknuti njegov izvoz.

Taj drugi po veličini svjetski proizvođač automobila naveo je da sada očekuje operativnu dobit u visini od 1.850 milijardi jena (16,80 milijardi dolara), u odnosu na prvotno planiranih 1.600 milijardi jena iz prethodne prognoze. Ipak, to je niže od lani ostvarenih 1.990 milijardi jena.

U drugom ovogodišnjem tromjesečju, međutim, Toyota je zabilježila pad operativne dobiti na godišnjoj razini za 11 posto, na 574,29 milijardi jena.

Toyota procjenjuje da će u ovoj godini tečaj američkog dolara prosječno iznositi 110 jena, a eura 124 jena. Slabiji jen čini Toyotine automobile konkurentnijima u inozemstvu i povećava vrijednost zarade vraćene u zemlju.

U međuvremenu, tržišta su u očekivanju najave planova Toyote da s manjim konkurentom Mazdom zajedno izgradi postrojenje u SAD-u vrijedno 1,6 milijardi dolara te da razvijaju tehnologiju električnih vozila, saznaje se iz dobro obaviještenog izvora.