SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Toyota ulaže 240 milijuna funti u Velikoj Britaniji, ali...
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.03.2017. - 09:23:09
LONDON - Japanski proizvođač automobila Toyota najavio je u četvrtak 240 milijuna funti ulaganja u poslovanje u Velikoj Britaniji, ali je nagovijestio da budućnost njegova poslovanja u toj zemlji ovisi o ishodu pregovora o istupanju Britanije iz Europske unije.

Japanski automobilski div planira osuvremeniti proizvodne pogone u središnjoj Engleskoj, u Burnastonu, a ulaganja uključuju i obećani doprinos britanske vlade od 21,3 milijuna funti kako bi se ublažio utjecaj na okoliš.

Johan van Zyl, predsjednik i izvršni direktor Toyota Motor Europe, rekao je da je tvrtka usmjerena na očuvanje globalne konkurentnosti svojih europskih postrojenja. No, također je naglasio važnost britanskog pristupa europskim tržištima, koji ostaje nesiguran nakon što je premijerka Theresa May najavila da će Britanija izaći iz  jedinstvenog europskog tržišta.

"Kontinuiran predvidiv i jednostavan pristup tržištu bez carina i ostalih prepreka između Velike Britanije i Europe bit će ključan za budući uspjeh", rekao je Van Zyl.

Najveći britanski sindikat koji zastupa radnike u automobilskoj industriji Unite pozvao je britansku vladu da učini "sve što je potrebno" kako bi zadržali takav pristup europskim tržištima.

"Automobilska industrija je jedan od dragulja u kruni naše nacionalne proizvodnje, ministri moraju raditi s nama da i dalje ostane tako", poručio je glavni tajnik Unite Len McCluskey.

Dvogodišnji pregovori o britanskim odnosima s Europskom unijom nakon Brexita trebali bi započeti u sljedećem mjesecu, a premijerka May planira pokrenuti službeni postupak izlaska iz EU do kraja mjeseca.