SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REDIZAJN
 
Toyota uskoro redizajnira Prius
Autor/izvor: SEEbiz / Vrelegume
Datum objave: 14.04.2018. - 20:32:59
TOKIO - Mnogi smatraju da je na pad prodaje Priusa u znatnoj mjeri utjecao pretjerano ekstravagantan dizajn aktualnog modela.

Od svog lansiranja prije više od dva desetljeća, Toyota Prius nikada nije imala konvencionalni dizaj. Automobil je tendenciozno oblikovan tako da se vizualno distancira od aktualne ponude klasičnih benzinaca ili dizelaša.

Na taj način, japanski proizvođač želio je privući pažnju potencijalnih kupaca i istaknuti da je riječ o specifičnom automobilu, s revolucionarnim pogonskim sustavom.

Iako je ljepota u oku promatrača, može se reći da su neke verzije Priusa bile estetski uspjlije od drugih, a mnogi smatraju da aktualna četvrta generacija predstavlja korak unazad u dizajnerskom smislu.

Da je interes za Toyotu Prius u padu, govori podatak da je na najvažnijem tržištu, u SAD-u, zabilježen pad prodaje od 50% u odnosu na 2012, kada je ovaj model doživio vrhunac popularnosti u toj zemlji. Analitičari vjeruju da je za to umnogome odgovoran izgled Priusa 4.

Može li Toyota značajnije izmijeniti dizajn vanjštine aktualnog modela kako bi privukla više kupaca, vidjet ćemo uskoro, s obzirom da će do kraja 2018. biti predstavljen restilizirani model.

Ovaj automobil u prodaji će se naći 2019. godine, a japanski mediji predviđaju da će nakon redizajna Prius više sličiti na aktualnu plug-in varijantu tog modela, koja se smatra stilski uspjelijom.

Fokus prilikom restilizacije bit će na prednjem i zadnjem dijelu automobila, pa će Prius za 2019. dobiti preoblikovane farove i svjetla za maglu, dok bi sa zadnje strane vozila trebala nestati velika vertikalna LED stop svjetla. Umjesto njih, bit će postavljene svjetlosne grupe umjerenijeg izgleda.

Pogonski sustav neće se bitnije mijenjati, a očekuje se da Toyota još više unaprijedi ekonomičnost hibridnog pogona u čijem je srcu 1.8 litarski benzinac.