SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SREĆA
 
Treba li uspješnost vlada mjeriti rastom sreće, a ne BDP-a?
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.09.2018. - 08:12:40
DUBAI - Mjerenje sreće trebalo bi biti glavni pokazatelj dobrih politika, smatra Ohood Khalfan Al Roumi, ministrica sreće i blagostanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njezino ministarstvo osnovano je prije dvije godine, u jednom od najvećih reorganizacija emiratskih vlasti u zadnjih pedeset godina.

Ta država s najvišim neboderom na svijetu, otočjem u obliku palme, skijalištem u zatvorenom prostoru, nedemokratski izabranim vođama iz kraljevske obitelji koji se ne smiju kritizirati i velikim brojem bijedno plaćenih radnika iz Azije tada je dobila i ministarstvo tolerancije.

Žele biti među pet najsretnijih država na svijetu do 2021.

Cilj vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), zemlje bogate naftom s jednim od najvećih BDP-ova po glavi stanovnika, jest biti među pet najsretnijih država na svijetu do 2021., stoji na stranicama ministarstva.

Ministrica Al Roumi, čija je glavna odgovornost uskladiti sve vladine planove i ministarstva kako bi se postiglo sretnije društvo, sudjelovala je na Bledskom strateškom forumu.

Na Bledu je naglasila kako je u zadnja tri desetljeća društvo postiglo više nego u nekoliko stoljeća. Od 2000. do 2016. je životna dob narasla za 5,5 godina, medicina je sve naprednija, sve manje ljudi je gladno, a sve više ih ima pristup pitkoj vodi i internetu.

No s napretkom su došle i negativne pojave, ukazala je. Od 1980. se udvostručio broj oboljelih od dijabetesa, dok je tri puta više pretilih.

Suvremeni svijet pati od depresije, neispavanosti i sve većeg broja samoubojstava.

Emiratska ministrica to vidi kao glavni razlog uvođenja koncepta sreće i blagostanja u politiku. Uspješnost vlada tradicionalno se mjeri rastom BDP-a, no taj indikator ne zrcali poboljšanje života građana.

To su na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 2016. ustvrdili i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christina Lagarde i Nobelom nagrađen ekonomist Joseph Stiglitz.

"BDP je loš način za procjenu zdravlja naših ekonomija i pod hitno moramo naći novu mjeru", prenio je CBS njihov zaključak.

Problem kod rasta BDP-a je što se u njega računaju i negativne pojave. Primjerice, ako državu pogodi potres nakon kojeg je potrebna obnova, BDP raste.

"BDP nije nužno povezan sa zadovoljstvom. Postoje slučajevi gdje je rastao, a sreća padala. Tim indikatorom se u obzir ne uzimaju ni faktori poput efikasnosti vlade, transparentnosti, bioraznolikosti i okoliša i slično", rekla je Al Roumi na Bledu.

UAE nisu jedina država koja želi sretnije ljude. Butan je 1972. počeo mjeriti bruto nacionalnu sreću, a Emiratima su se u takozvanoj "Koaliciji sreće" 2018. pridružili i Kostarika, Meksiko, Portugal, Kazahstan i Slovenija. Koalicija se sastaje svake godine, raspravlja o postignutom i razmjenjuje ideje.

Prema Svjetskom izvještaju o sreći (WHR) koji sastavljaju tri profesora s uglednih fakulteta, najsretnija zemlja u razdoblju od 2015. do 2017. bila je Finska, a slijedile su ju Norveška, Danska, Island i Švicarska.

UAE se nalaze na 20. mjestu, dok je Hrvatska 82., ispod Crne Gore i iznad Dominikanske Republike. Sreća je mjerena nizom pokazatelja poput BDP-a po stanovniku, očekivane životne dobi i percepcije korupcije u društvu.

Al Roumi je istaknula kako sreća nije samo u rukama vlada. Njihova dužnost je "stvoriti krajolik kako bi građanima bilo omogućeno da budu sretni, no onda je na pojedincima da rade na svom blagostanju".

"To više nije nešto dodatno, nego ključna mjera uspješnosti politike", poručila je ministrica.

"Danas, više nego ikad prije, imamo dužnost osnažiti ljude kako bi donosili bolje odluke da bi im životi bili sretniji".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.