SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Trebinje, Herceg Novi i Dubrovnik zajedno u turističkom projektu
Autor/izvor: SEEbiz / RTRS
Datum objave: 30.11.2016. - 08:31:42
TREBINJE - U okviru projekta prekogranične saradnje Trebinja, Dubrovnika i Herceg Novog u oblasti turizma uskoro bi trebalo da dođe do povezivanja potencijala ova tri grada. O detaljima projekta , finansiranog od Njemačke fondacija za prekograničnu saradnju, razgovarano je u Trebinju.

Nijedan zajednički projekat Trebinja, Herceg Novog i Dubrovnika do sada nije odobren, ali postoje naznake da bi kod Evropske komisije u narednom periodu mogao dobiti "zeleno svjetlo" projekat iz oblasti turizma, rečeno je danas na sastanku "Značaj programa prekogranične saradnje za regiju".

Vrijednost projekta je oko 1,5 miliona eura i ima za cilj da osnaži i proširi turističku ponudu korišćenjem prekograničnog pristupa i da omogući bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Kada je riječ o Trebinju, u okviru projekta bilo bi urađeno popločavanje Starog grada i rekonstrukcija Ljetnog kina.
Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kaže da je nejasno zbog čega zajednički projekti nisu odobravani kada je riječ prekograničnoj saradnji ova tri susjedna grada, napominjući da su zaključili da za isti projekat ne mogu lobirati sa više strana.

"Komisija koja ocjenjuje projekte treba da stekne utisak da smo saglasni, da nam je jedan cilj bez obzira što dolazimo iz tri zemlje", kaže Ćurić i dodaje da je preduslov da projekat prođe da inicijativa dolazi od jedne strane.

On je pojasnio da su sva tri grada aplicirala s jednim projektom - "Turizam kao preduslov prekograničnog razvoja i unapređenja teritorijalne saradnje", koji povezuje Trebinje, Herceg Novi i Dubrovnik, ističući da je prošao određene faze i da je sada u završnoj.