SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Treći uzastopni rast azijskih tržišta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.02.2018. - 11:51:23
TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući jačanju Wall Streeta, no ulagači su oprezni uoči objave podataka o inflaciji u SAD-u koji bi mogli odrediti daljnji smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši treći dan zaredom, čime se dodatno odmaknuo od najnižih razina u dva mjeseca na koje je skliznuo prošloga tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji te Singapuru. Burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,2 i 1,2 posto.

Podršku azijskim tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlotjednog oštrog pada, najvećeg u dvije godine.

U posljednja tri dana S&P 500 indeks ojačao je 3,2 posto, no i dalje je u minusu 7,3 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.

Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizirala i jer će u srijedu biti objavljeni podaci o inflaciji i maloprodaji u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je stopa inflacije u siječnju na godišnjoj razini blago skliznula na 1,9 posto, dok bi temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energije, mogla iznositi 1,7 posto.

Analitičari kažu da će ti podaci biti ključni za kratkoročni smjer tržišta, s obzirom da su početkom veljače podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plaća izazvali oštar pad cijena dionica upravo zbog straha da će jačanje potrošnje potaknuti inflaciju, a to navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

I dok je većina azijskih burzi na dobitku, japanski Nikkei indeks skliznuo je drugi dan zaredom. Posljedica je to jačanja jena, što ne ide u prilog japanskim izvoznicima jer zbog toga slabi cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.