SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MANJAK RADNIKA
 
Trgovački lanci na mukama, ne mogu pronaći radnike
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 25.09.2018. - 08:50:16
ZAGREB - Manjak radnika u Hrvatskoj je sve veći problem i sve je izraženiji i u sektoru trgovine. HUP je zbog toga zatražio da se povećaju kvote za uvoz radnika i da se učenicima omogući da preko ljeta rade u trgovinama.

U najvećem domaćem trgovačkom lancu, Konzumu, napominju kako su od početka godine do danas zaposlili više od 1200 ljudi sa svim pogodnostima, poput božićnice, uskrsnice i regresa, piše Tportal.

"Najizraženiji nedostatak radne snage vidimo na području Grada Zagreba te u Istri i na Kvarneru, i to na pozicijama u maloprodaji, online prodaji i logistici. Kako bi privukao nove zaposlenike, Konzum je povećao plaće, nudi stimulativna primanja i prilagodljivo radno vrijeme", rekli su u Konzumu.

SPAR također muči nedostatak radnika u Zagrebu. "Osim Zagreba, primjetan problem s radnom snagom bilježe područja Istre i Dalmacije te sjeverni dio Hrvatske", kažu u Sparu.

U Lidlu poručuju kako tek povremeno imaju poteškoće u pronalaženju radne snage te ne mogu izbjeći negativne demografske trendove koji u Hrvatskoj utječu na raspoloživost zaposlenika.

Vlada je za ovu godinu odobrila kvotu za zapošljavanje 21.210 stranaca u Hrvatskoj.

'Domaći radnici već su u velikoj mjeri otišli u inozemstvo jer u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji mogu dobiti sigurnije poslove, a ne da, kao u Hrvatskoj, idu od posla do posla. Iako su u tim zemljama troškovi života nešto viši, više su i plaće, a tu je i niz pogodnosti zbog kojih odlaze', rekla je Iva Tomić, znanstvenica s Ekonomskog instituta u Zagrebu za tportal.