SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODBIJENICA
 
Trgovački sud odbio zahtjev Sberbanka
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.06.2017. - 15:12:08
ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu odbio je zahtjev Sberbanka da privremeno zabrani Agrokoru ugovaranje kredita uz roll up model, potvrđeno je službeno sa tog suda.

U odgovoru, sud potvrđuje da je 7. lipnja dobio zahtjev da se donese privremena mjera kojom bi ta banka osigurala svoje novčane tražbine ali ne uzlazi u detalje zahtjeva koje je zapravo otkrila sama Sberbanka ističući da želi spriječiti roll up model po kojem se na osnovu novih kredita bankama za isti iznos starih kredita priznaje prvenstvo naplate čime su, uvjereni su Rusi, u neponvoljan polažaj dovedeni svi oni koji imaju stara potraživanja prema Agrokoru.

Iz suda je Novom listu stigao odgovor da je danas doneseno rješenje "kojim se podneseni prijedlog odbacuje", ali i objašnjenje da glasnogovrnik suda ne može dati više detalja o toj odluci. Time se otvara mogućnost da vjerovničko vijeće u kojem Sberbanka ima jednog od pet predstavnika danas potvrdi odluku o kreditiranju uz roll up model i tako osigura Agrokoru dodatna financijska sredstva.

No, otvara se i pitanje na koji način i hoće li ruske banke tražiti daljnju sudsku zaštitu te hoće li to učiniti izvan Hrvatske i bi li u tom slučaju osim Agrokora mogli tužiti i državu.