SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Trgovinske napetosti podupiru dolar, trgovci zaziru od rizika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.08.2018. - 16:09:17
LONDON - Dolar se u ponedjeljak približio najvišoj razini prema košarici ostalih ključnih valuta u nešto više od godinu dana, poduprt trgovinskim napetostima između Sjedinjenih Država i njihovih trgovinskih partnera koje prigušuju sklonost trgovaca riziku.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta ojačao je oko 0,3 posto, na 95,425 bodova, približivši se najvišoj razini u nešto više od godinu dana, dosegnutoj sredinom srpnja.

Tečaj eura prema dolaru bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i eurom se trgovalo po 1,1543 dolara.

Američka je valuta najviše ojačala prema valutama gospodarstava u nastajanju, uključujući tursku liru koja je potonula na rekordno niskih 5,12 lira za dolar, u kontekstu najave iz SAD-a u petak navečer da preispituju status bescarinskog pristupa američkom tržištu za uvoz iz Turske u vrijednosti gotovo 1,7 milijardi dolara.

Trgovce je danas uznemirio prijedlog Pekinga o uvođenju carina na američku robu u vrijednosti 60 milijardi dolara. Ujedno je neimenovani visoki kineski diplomat kazao da sumnja da će Peking i Washington riješiti spor razgovorima.

"Dolar podupiru strahovanja od trgovinskog rata i trgovci zaziru od imovine koju smatraju rizičnom", tumači Manuel Oliver iz londonskog ureda francuske banke Credit Agricole.

Ujedno astojanja kineske središnje banke da zaustavi slabljenje juana nisu urodila plodom i kineska je valuta dodatno oslabila prema dolaru i na domaćem i na međunarodnim tržištima. Kineska središnja banka najavila je da će od danas podići razinu obveznih rezervi za financijske institucije koje klijentima prodaju dolare putem terminskih ugovora. To će povećati troškove špekulantima koji se klade na pad vrijednosti juana.

Među ostalim valutama isticala se danas britanska funta koja je prema dolaru oslabila 0,3 posto, spustivši se na najnižu razinu u 11 mjeseci pod utjecajem izjava pojedinih dužnosnika da Britanija prije izlaska iz Europske unije možda neće s Bruxellesom postići sporazum o trgovinskom režimu. Funtom se tako trgovalo po 1,2954 dolara.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.