SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIITIKE
 
Trump: Fed je kao snažan golfer koji nema osjećaj za udarac
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.12.2018. - 19:26:03
WASHINGTON – Američki predsjednik Donald Trump ponovo je danas kritizirao američku centralnu banku, navodeći da su Federalne rezerve (FED) jedini problem koji ima ekonomija te zemlje.

„Jedini problem koji naša ekonomija ima je FED. Oni nemaju osjećaj za tržište“, napisao je Tramp na Tviteru, a prenosi Rojters.

„FED je poput snažnog golfera koji ne može da postigne pogodak jer nema osjećaj – takav ne može pogoditi!“, dodao je američki predsjednik.

Indeksi su danas ponovo pali na Wall Streetu zbog zabrinutosti vezane za usporavanje ekonomskog rasta, blokade američke vlade i medijskih izvještaja da je Trump imao razgovore o otpuštanju predsjednika FED-a Jeromea Powella.

Indeks S&P 500 je do podneva po lokalnom vremenu pao za 43 poena, odnosno za 1,8 posto, na 2.373 bodova, Dow Jones se strmoglavio za čak 436 bodova, ili 2,0 posto, na 22.008 bodova, a tehnološki indeks Nasdaq je skliznuo za 72 boda, ili za 1,1 posto, na 6.260 poena, prenijela je agencija AP.

Povodom najnovijeg Trumpovog tvita, američka agencija je navela da predsjednik tvrdi da FED sputava ekonomiju svojim povećanjem referentne kamate, a cilj te mjere je, dodaje AP, sprječavanje prevelikog rasta inflacije.