SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Trump: Islamska država više ne postoji
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 22.03.2019. - 20:25:36
WASHINGTON - iSLAMSKA država više ne postoji, objavio je to danas poslijepodne američki predsjednik Donald Trump.

Novinarima je pokazao dvije karte.

"Ovo je IS na dan izbora. Ovo je IS danas", rekao je Trump pokazujući novinarima kartu punu crvenih točaka "prije" i praznu kartu "poslije".

"Zadržite si kartu. Čestitam", rekao je Trump. "Mislim da je i bilo vrijeme", dodao je. Predsjednik je već ranije pokazao kartu na kojoj se vidi postupan nestanak IS-a.

Zadnje borbe se vodile jučer

Borbe za posljednja uporišta islamista u Sriiji trajale su tijekom cijelog četvrtka. Islamska država, koja je na vrhuncu moći zauzimala dijelove Azije i Afrike, prijeteći da će osvojiti Europu, posljednjih se tjedana suzila na nekoliko ulica. No, i od tu su, kako kažu američke vlasti, protjerani.

"Teritorijalni kalifat IS-a u Siriji potpuno je uklonjen", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

"IS se koristi internetom bolje nego itko, ali neka svi koji su osjetljivi na propagandu IS znaju da je potučen do nogu na svim razinama", objavio je Trump na Twitteru nešto ranije.

"Kod njih nema ničega čemu bismo se divili, oni će uvijek htjeti dati tračak nade, ali to su gubitnici na izdisaju", dodao je. "Razmislite o tome prije nego uništite svoj i život svoje obitelji!"

Bitka za Baghouz bila je posljednja u petogodišnjoj međunarodnoj operaciji protiv samoproglašenog kalifata koji je nekoć uključivao trećinu teritorija i u Iraku i u Siriji.

Stanje u tom mjestu u četvrtak je bilo drugi dan zaredom mirno, rekao je Reutersov novinar koji se tamo nalazi. Mogli su se vidjeti koalicijski zrakoplovi koji nadlijeću to područje.