SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAD-KINA
 
Trump: Kina će ukinuti trgovinske barijere
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.04.2018. - 16:07:02
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju u tweetu kako će Kina ukloniti trgovinske prepreke i da će dvije zemlje postići sporazum o intelektualnom vlasništvu.

U svom tvitu objavljenom u nedjelju, Trump je rekao kako će on i kineski predsjednik Xi Jinping uvijek biti prijatelji unatoč sporu, dodajući: 

"Kina će ukinuti svoje trgovinske prepreke jer je to prava stvar. Porezi će postati recipročni i dogovorit ćemo se o intelektualnom vlasništvu. Velika budućnost za obje zemlje! "

Američki predsjednik zaprijetio je prekjučer uvođenjem dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode, a Kina je smjesta poručila da je potpuno spremna utvratiti 'snažnim protuudarom', odnosno novim trgovinskim mjerama ukoliko SAD krene u izvršenje prijetnje, prenosi u petak Reuters.

U svjetlu kineske 'nepoštene odmazde' na ranije američke trgovinske poteze, Trump je zaoštrio ton i naredio američkim dužnosnicima da utvrde koje bi se dodatne carine mogle uvesti. Ta metoda 'milo za drago' mogla bi uroditi sukobom s vrlo štetnim posljedicama za najveće svjetske ekonomije.

Trump je u četvrtak rekao da je naredio mjeru zbog 'kineske nepoštene osvete' na carine od 25 posto na kineske proizvode vrijedne 50 milijardi dolara koje je najavio ranije ovog tjedna.

Kina je obećala da će se boriti protiv 'jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu' te da 'trgovinski rat ne želi, ali se takvog rata ne boji'.
Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng je američki potez nazvao 'vrlo pogrešnim' i neopravdanim, ocijenivši da je na djelu borba između unilateralizma i multilateralizma. Također je dodao da u sadašnjim okolnostima pregovori nisu izgledni.

- Rezultat ovakvog ponašanja je pucanje u vlastito stopalo. Ako SAD objavi uvođenje dodatnih 100 milijardi dolara carine, Kina je već potpuno spremna i neće oklijevati izvršiti snažan protuudar', kazao je Gao.

Trump je ranije kazao da bi njegova predložena mjera mogla prouzročiti neznatnu štetu, ali da će se SAD-u dugoročno isplatiti. 'Ne tvrdim da nećemo osjetiti štetu (...) ali možemo to podnijeti i u konačnici ćemo izaći snažniji', kazao je Trump.

Ukoliko dođe do trgovinskog rata, najpogođeniji bi bio američki tehnološki sektor, posebice proizvodnja čipova i poluvodiča. Sveopći trgovinski rat bi, upozoravaju analitičari iz Oxford Economicsa, usporio rast BDP-a obje zemlje, a odrazio bi se i na globalni gospodarski rast.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.