SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SMJENA
 
Trump smijenio državnog tajnika Rexa Tillersona
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.03.2018. - 15:34:04
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump smijenio je u utorak državnog tajnika Rexa Tillersona, a na njegovu će poziciju doći bivši čelnik CIA-e Mike Pompeo.

Trump je na svom Twitteru objavio i da će na mjesto direktorice CIA-e doći Gina Haspel.

"Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!", napisao je Trump na Twitteru.

CNN javlja da je Trump zatražio od Tillersona da odstupi još u petak jer nije bio zadovoljan što je pokazao rezerve prema njegovoj odluci da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

Tillerson je na dužnosti državnog tajnika bio svega nešto duže od godinu dana, a prije Trumpova izbora za predsjednika bio je izvršni direktor tvrtke ExxonMobil.

Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od listopada kada su na površine izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tillerson Trumpa nazvao "kretenom".

Trump je javno nekoliko puta potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih incijativa, a svog državnog tajnika prošli tjedan nije niti obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.