SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GEOPOLITIKA
 
Trump u Japanu: Mislim da ćemo potpisati dobar sporazum s Kinom
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 28.05.2019. - 11:22:00
Zadnja izmjena: 28.05.2019. - 17:49:57
TOKIO - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je tijekom posjete Japanu u ponedjeljak kako je spreman čekati trgovinski sporazum s Kinom, tvrdeći kako će egzodus tvrtki iz Kine na kraju prisiliti Peking da postigne sporazum.

SAD će „sigurno sklopiti veliki trgovinski sporazum s Kinom“, izjavio je Trump na zajedničkoj konferenciji za medije sa japanskim premijerom Shinzom Abeom nakon bilateralnog razgovora dvojice čelnika u Tokiju.

„Što se tiče Kine, oni žele postići dogovor“, poručio je Trump i dodao da misli da je Kina sigurno požalila što „nije potpisala ugovor koji joj se nudio prije no što je odlučila osporiti ga“. Istovremeno, pojasnio je prisutnima da SAD „nije spreman za dogovor.“ Iako je nejasno koliko dugo će još trajati napetost između dvije najveće svjetske ekonomije, odluke nekih tvrtki da povuku proizvodnju iz Kine kao da ohrabruju američkog predsjednika.

Na primjer, uprava kompanije Sharp je u ponedjeljak izjavila kako će premjestiti svoju proizvodnju laptopa za američko tržište iz Kine u jugoistočnu Aziju ako sljedeća runda američkih tarifa protiv Kine stupi na snagu iza lipnja tekuće godine. I Ricoh, japanski proizvođač uredske opreme, planira prebaciti na Tajland svoju proizvodnju višenamjenskih pisača koji se izvoze u SAD.

Zapadne tvrtke sa sjedištem u Kini kažu da su njihova poslovanja u posljednjih mjeseci bila pogođena. Prema nedavnim istraživanjima gospodarskih komora Amerike i Europe u Kini,  gotovo 41% američkih tvrtki s poslovnim subjektima u Kini razmišlja o premještanju ili već je premjestilo svoje proizvodne pogone van kopnene Kine.

„Znate da tvrtke napuštaju Kinu na stotine tisuća i odlaze u područja koja nemaju tarife, uključujući Sjedinjene Države“, rekao je Trump.

„Ali oni odlaze i u različite dijelove Azije, Vijetnam, pa i Japan...jer ljudi ne žele plaćati.“

Trump je dodao kako misli da će tarife i dalje pritiskati Kinu. „Imat ćemo vrlo dobar sporazum s Kinom u budućnosti, jer ne vjerujem da Kina može nastaviti plaćati stotine milijardi dolara“, kazao je Trump.

„Velika je vjerojatnost da će SAD i Kina postići vrlo dobar trgovinski sporazum.“

Zajednička konferencija za novinare održana je na treći dan Trumpovog četverodnevnog posjeta Japanu. Trump je kolegom Shinzom Abeom razgovarao o bilateralnoj trgovini, sigurnosnim pitanjima, Sjevernoj Koreji i Iranu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.