SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINSKI RAT
 
Trump želi uvesti carine na dodatni uvoz kineskih proizvoda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.09.2018. - 22:46:33
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u petak kako je spreman uvesti carine na dodatne kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara, dok se očekuje njegova odluka o uvođenju pristojbi na proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

"Carine na 200 milijardi dolara vrijedne proizvode mogle bi se vrlo skoro uvesti ovisno o tome što će se dogoditi s njima. Do određene mjere to ovisi o Kini", rekao je Trump.

"Drugih 267 milijarda carina spremni su za hitnu provedbu ako budem htio. To mijenja jednadžbu."

Ranije je u petak gospodarski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, izjavio kako Trump neće donijeti odluku o uvođenju carina na kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara prije službene procjene mišljenja javnosti o nametu. Ured trgovinskog predstavnika SAD-a je u periodu otvorenom za komentare koji je završio u četvrtak navečer primio gotovo 6.000 komentara javnosti o prijedlogu uvođenja carina.

SAD je dosad uvodio carine u roku od nekoliko tjedana od kraja javnih rasprava. Kina je, pak, poručila da će, kao i dosad, na carine odgovoriti carinama.
Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga ojačao je prošlog mjeseca kad je SAD, u drugom krugu uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijarda dolara vrijedne kineske robe.

Carine su već nametnute u srpnju na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Kina je u oba slučaja uzvratila carinama ekvivalentnim vrijednosti američke robe.