SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Trumpov tvit o pregovorima s Kinom donio optimizam na tržišta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.12.2018. - 19:57:30
LONDON - Indeksi na svjetskim tržištima su danas porasli, u iščekivanju jenjavanja tenzija između dvije najveće svjetske sile poslije telefonskog razgovora dužnosnika SAD-a i Kine.

U Europi, njemački indeks DAX je u popodnevnim satima skočio 2,3 posto, francuski CAC 40 za 2,2 posto, a britanski FTSE za 1,8 posto, prenosi agencija AP.

Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se 1. prosinca na summitu G20 u Argentini da će planirano američko povišenje carina s 10 na 25 posto na kinesku robu u vrijednosti 200 milijarda dolara, koje je najavljeno za početak siječnja, biti odgođeno za vrijeme pregovora oko trgovinskog sporazuma.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je u nedjelju rekao da američko-kineski trgovinski pregovori trebaju biti uspješno okončani do 1. ožujka, a u protivnom će SAD nametnuti nove carine.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je da je Liu razgovarao s Mnuchinom i Lighthizerom ranije u utorak.

"Obje su strane razmijenile mišljenja o tome kako provesti dogovor dvojice čelnika, te kako nastaviti s pregovorima u novoj fazi ekonomskih i trgovinskih konzultacija", objavilo je ministarstvo bez navođenja drugih pojedinosti.

Trump je na Twitteru podržao nastavak trgovinskih razgovora s Kinom.

"Vode se vrlo produktivni razgovori s Kinom! Očekujte neke važne objave!", napisao je Trump na Twitteru.

Američko ministarstvo financija potvrdilo je razgovore s Liuom, a Wall Street Journal je, pozivajući se na dobro obavještene izvore, objavio da bi Liu nakon nove godine trebao posjetiti Washington.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.