SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
URAGANI
 
Trumpova administracija će od Kongresa tražiti 13 milijardi dolara za Portoriko i druga područja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.10.2017. - 07:12:50
WASHINGTON - Trumpova administracija se priprema zatražiti od Kongresa SAD-a 13 milijardi dolara nove pomoći Portoriku i drugim područjima pogođenim prirodnim katastrofama, a zahtjev će vjerojatno biti upućen idućeg tjedna, rekli su izvori iz Kongresa u ponedjeljak.

Novac bi trebao pomoći Portoriku da se oporavi od posljedica uragana Maria koji je poharao taj teritorij SAD-a ostavivši veliki dio otoka bez struje i pitke vode. Procjenjuje se da će obnova na otoku stajati više od 30 mlijardi dolara.

Izvori iz Kongresa su rekli da nemaju točnu brojku vjerojatnog novog zahtjeva za odobrenje pomoći ali su rekli da je 13 milijardi dolara u okviru onoga što se razmatra.

Predsjednik Trump bi Portoriko trebao posjetiti u utorak, dva tjedna nakon što je otok pogodio uragan Maria, i vjerojatno će se suočiti s kritikama njegovog upravljanja tijekom nepogode.

Gradonačelnica San Juana Carmen Yulin Cruz u petak je povela napad na odgovor Trumpove administracije na katastrofu kritizirajući službeni opis pružanja pomoći kao "dobru priču za novine" i zatraživši od Trumpa da odlučnije djeluje. Trump je gradonačelnici uzvratio putem Twittera optuživši je za "loše vodstvo".

Nije poznato hoće li se njih dvoje susresti u utorak.

"Ona (Cruz) je pozvana da sudjeluje na sutrašnjim događanjima i nadamo se da će doći do razgovora te da svi možemo raditi zajedno i krenuti naprijed", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders novinarima u utorak.

Maria, najmoćnija oluja koja je pogodila Portoriko u gotovo 90 godina, uništila je infrastrukturu opskrbe energijom i komunikacijske sustave, otežavši time pristup hrani, vodi i gorivu diljem otoka. Prema službenim podacima, uragan je ubio najmanje 16 ljudi.

Guverner Protorika je u ponedjeljak izvijestio da je ostvaren određeni napredak u opskrbi doruivom za 3,4 milijuna stanovnika otoka koji su u velikoj većini 13. dan nakon uragana dočekali bez struje.

Po ministarstvu energetike SAD-a tijekom ponedjeljka prijepodne za najmanje 5,4 posto korisnika je ponovno osigurana opskrba strujom, a zračna luka u San Juanu i pomorski terminal ponovno su uključeni u strujnu mrežu. Tijekom iduća dva tjedna za 15 posto korisnika bi trebaal ponovno biti osigurana opskrba strujom.

Usluge mobilne telefonije su, međutim, još uvijek nedostupne za veliki broj korisnika jer 88,3 posto repetitora nije u funkciji, izvijestiloje Savezni odbor SAD-a za komunikacije.

Portoriko je američki otočki teritorij i stanovnici takvih područja smatraju se građanima Sjedinjenih Država iako ne plaćaju federalni porez, ne sudjeluju u američkim izborima i nemaju predstavnike u Kongresu.