SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Turska kompanija Tasyapi radiće na nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.05.2018. - 10:28:10
ISTANBUL - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u nedelju u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom Taşyapi čiji se deo odnosi i na gradnju autoputa Beograd-Sarajevo. Na osnovu tog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

To su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar–Tutin i Aljinovići–Sjenica–Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice autoputa Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Kako navode, o tim predlozima odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije.

- Za Srbiju je važna izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva, a taj projekat je i od velikog značaja za čitav region. Srbija je spremna za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je memorandum s turskom kompanijom Tasyapi, još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje tog autoputa - izjavila je ona.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović članica je državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja se od nedelje nalazi u dvodnevnoj poseti Turskoj.

U ponedeljak, 7. maja, u Ankari nakon razgovora dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Mihajlovićeva će potpisati i Memorandum o razumevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske o međunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Tokom posete potpredsednica Vlade imaće i bilateralne sastanke s predstavnicima Ministarstva saobraćaja i komunikacija o mogućnostima saradnje u infrastrukturi.