SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Turska lira od početka godine potonula 37%
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.08.2018. - 22:25:57
ANKARA - Lira je u četvrtak ponovno pala nakon što je Turska optužila Sjedinjene Države da vode "ekonomski rat" uslijed okršaja između tih dviju saveznica iz NATO-a oko sudbine kršćanskog pastora kojeg je Ankara pritvorila.

Glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana rekao je da Washington mora poštovati pravni proces oko pastora Adnrewa Brunsona koji je u Turskoj optužen za terorističku aktivnost, što je razljutilo američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Lira je u odnosu na dolar pala do vrijednosti od 6.1340 te je u podne bila 0,7 slabija i vrijedila 6,0785 lira. Dolar je ojačan nakon najave američke središnje banke da će u rujnu povećati kamatne stope.

Lira je ove godine pala sveukupno 37 posto, a kriza u američko-turskim odnosima pojačala je pad uzrokovan zabrinutošću oko Erdoganovog utjecaja na monetarnu politiku. On tvrdi da su kamatne stope "majka i otac svih zala" i odbija ih povećati.

Ekonomisti upozoravaju Tursku da mora uvjeriti investitore da je spremna poduzeti mjere za jačanje svoga gospodarstva.

"Problemi Turske nisu fiksni", ističe Cristian Maggio, direktor za rastuća tržišta investicijske banke TD Securities.

"Lokalne vlasti nisu provele ili osmislile niti jedno strukturno rješenje ili reformu".

Maggio dodaje da je nestabilnost lire pojačana i zbog smanjenja trgovinske aktivnosti u vrijeme muslimanskog tjedna Kurban-bajrama, zbog čega je zatvoren velik dio trgovina.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin rekao je da su komentari Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost John Boltona pokazali da je SAD uzeo tursko gospodarstvo kao metu.

Bolton je istaknuo kako je Turska učinila "veliku pogrešku" ne oslobodivši Brunsona te je izrazio skepsu oko 15 milijardi dolara vrijedne podrške u investicijama iz Katara, ustvrdivši kako je to "sasvim nedovoljno da ima utjecaja na tursko gospodarstvo".

"Boltonova izjava je dokaz da vlada američkog predsjednika cilja na saveznicu iz NATO-a u sklopu ekonomskog rata", naglasio je Kalin.

"Trumpova vlada je pokazala da planira koristiti trgovinu, carine i sankcije kako bi stvorila svjetski trgovinski rat", dodao je glasnogovornik.

Turski dužnosnici do Kalinovog priopćenja još nisu komentirali Trumpove i Boltonove izjave o Turskoj. Trump je u ponedjeljak rekao kako neće pružiti ustupke Ankari u zamjenu za Brunsonovo oslobađanje.

Američki pastor u Turskoj živi već dva desetljeća, u zatvoru je proveo 21 mjesec, a sad je u kućnom pritvoru. Brunsona se optužuje za terorizam i da je pomagao mreži muslimanskog klerika Fethullaha Gulena koji je u egzilu u SAD-u i kojeg Ankara krivi za neuspjeli pokušaj puča u srpnju 2016. Brunson odbacuje te tvrdnje.

Trump, koji računa na podršku evangeličkih kršćana, koji su među njegovim najvećim pristašama, udvostručio je carine na uvoz metala iz Turske, nakon čega je Ankara odgovorila povećanjem carina na američke automobile, alkohol i duhanske proizvode jednake vrijednosti. Turska je SAD zbog tog čina tužila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

"Turska će štititi svoje državne interese na svim platformama i raditi sa ostatkom svijeta protiv restriktivnih i kaznenih mjera", poručio je Kalin, dodavši kako pomoć Katara ima pozitivan utjecaj na tursko tržište.

"Koraci koje smo poduzeli kako bi spriječili napad na tursku liru donio je pozitivne rezultate", a ministarstvo financija i druge institucije će nastaviti "poduzimati mjere opreza i štititi naše gospodarstvo", dodao je glasnogovornik.

Izvor iz njemačke vlade otkrio je kako bi Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao pomoći Turskoj prebroditi valutnu krizu, no ministar financija Berat Albayrak, Erdoganov zet, kaže kako se Ankara ne planira obratiti toj instituciji.

Glavni Erdoganov ekonomski savjetnik Cemil Ertem osnažio je tu poruku u četvrtak kad je poručio da Turska mora produbiti svoju gospodarsku suradnju s Europskom unijom i drugim državama.

"Ne samo MMF, nego niti jedna mrvica MMF mentaliteta ne smije proći kroz naša vrata nakon ovih događaja. Ako se to dogodi suočit ćemo se sa stvarnim kolapsom i krizom", napisao je Ertem u novinama Milliyet, opisavši "napad" na tursko gospodarstvo kao "fantastičnu priliku" za sva gospodarstva u razvoju.