SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Turska ove godine očekuje 50 milijuna turista
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.05.2019. - 10:39:24
ANKARA - Turska ove godine očekuje odlične turističke rezultate - rast broja turista za 10 posto na 50 milijuna, uz prosječnu potrošnju od 700 dolara po turistu, kazao je hrvatskim novinarima na susretu u Istanbulu predstavnik istanbulskog ureda turskog Ministarstva kulture i turizma Bekir Kopar.

"Ove godine očekujemo oko 50 milijuna turista ili oko 10 posto više nego u 2018., s čime smo zadovoljni, a nadamo se i porastu prihoda iako su cijene smještaja i dalje oko 30 posto niže od onih prije krize i prosječno se kreću oko 70 dolara dnevno po sobi. Prosječna potrošnja po dolasku turista ove će godine biti oko 700 dolara, a da bi dostigli planiranih 1.000 moramo i spremni smo snažno raditi", kazao je Kopar.

Dodao je da ove godine imaju veliki porast bukinga, od oko 40 posto iz Njemačke, slično je i iz Velike Britanije i Rusije, a bolje su nego lani radili i u kongresnom te drugim oblicima turizma, u kojima vide veliki potencijal za jačanje cjelogodišnjeg turističkog prometa u cijeloj zemlji u idućim godinama.

"Niže cijene ove i zadnje dvije godine smo ponudili zbog želje da nam turisti dođu u većem broju i da prebrodimo krizu, koja je izazvala i određenu paniku zbog velikog pada prihoda. To ne bi bilo moguće bez velike pomoći države i specijalnih ugovora touroperatora, hotelijera i nacionalnog prijevoznika Turkish Airlinesa. Uz europska sada nam je jači fokus i na kinesko tržište i lobiramo za direktne letove od tamo za Tursku", objasnio je Kopar.

Povećanoj potražnji za Turskom pridonosi i pad valute, a kako cijene ne planiraju povećavati naglo, turističku će potrošnju nastojati povećati na 1.000 dolara najviše diverzificiranjem ponude. Tako razvijaju razne proizvode za cijelu godinu, od onih temeljenih na bogatoj povijesti i kulturi, što je i jedna od najvećih osnova turske ponude, te na moru i prirodi, gastronomiji, sportu i avanturama, pa do golfa te zdravstvenog i termalnog turizma. Primjerice, Turska je prva u Europi te sedma u svijetu po termalnim izvorima kojih ima 1.500.

Ozbiljno se bave i razvojem ponude za stare i nemoćne, kao i brendiranjem zemlje s ciljem jačanja turističke, ali i ukupno investicijske aktivnosti i klime. Uz poboljšanje odnosa s Rusijom, čiji im turisti uz Nijemce i Britance te one iz Irana i drugih arapskih zemalja najviše dolaze, te s novim promocijama i kampanjama, to je pridonijelo i relativno brzom oporavku turskog turizma nakon kriznih 2015. i 2016. u kojima je zbog političkih nestabilnosti i više napada s brojnim žrtvama došao na najniže povijesne rezultate.

"U tim krizama nisu čekali nego su svi sjeli za isti stol, i državne i regionalne vlasti i gospodarske komore i hotelijeri i drugi, s potrebom i željom da se turizam što prije oporavi. To može biti dobra poruka i hrvatskom turizmu, da se samo suradnjom svih na svim razinama trebaju i mogu prevenirati potencijalno teške situacije u turizmu, a ne čekati da se dogode, jer ako hrvatski turizam padne teško će se vratiti", ocijenio je predsjednik HUT-a Veljko Ostojić.

Već u 2017. Turska je imala porast broja turista i mali porast prihoda od turizma u odnosu na 2016., kada su ti prihodi bilo 'povijesno' niski od svega 16 milijardi dolara. U 2018. broj stranih turista porastao je na 39,5 milijuna ili za 7 milijuna više nego u 2017., a kada se tome dodaju dolasci turskih državljana koji žive u inozemstvu, a koje zasebno broje, u 2018. je Turska imala ukupno blizu 45 milijuna turista. Prihod je pak u 2018. porastao na 29,5 milijardi dolara ili za više od 9 milijuna dolara u odnosu na 2017. kada je iznosio 20,2 milijarde dolara. U 2015. su također imali pad prihoda za oko 2 milijuna dolara ili 25,4 milijardi dolara.