SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Turska OZMAK grupacija želi graditi aerodrom u Bihaću
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.11.2017. - 10:00:20
BIHAĆ - Turska OZMAK grupacija zainteresovana je za izgradnju aerodroma u Bihaću, obznanjeno je tokom sastanka delegacije Privredne komore grada Kocaeli iz Turske, koju su sačinjavala 23 privrednika, i predstavnika Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća. 

"Ovdje sam da upoznam delegaciju iz Republike Turske u pogledu ulaganja u aerodrom Bihać, te koliko je to realno. Moram istaknuti da je i prije ove posjete bio određeni broj zainteresovanih investitora koji samo čekaju da se uradi studija izvodljivosti projekta kako bi krenuli sa ulaganjima. Nama je bitan investitor koji neće samo izgraditi aerodrom, već nam je potreban operator koji će biti u mogućnosti sve to organizovati i staviti u funkciju. Započeli smo radove na putu koji vodi do aerodroma, studija izvodljivosti je gotova, treba danas da je dobijemo, i raspisat ćemo natječaj za idejni projekat nakon čega ćemo pristupiti izradi glavnog projekta”, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, izvijestio je TRT. 

S obzirom na veliku udaljenost između Sarajeva i Bihaća te nepostojanje adekvatne zračne linije, privrednik iz Republike Turske se zainteresirao za rješenje tog problema, čija bi realizacija uskoro mogla da krene. 

“Naše zemlje imaju historijsku vezu i mi smo danas ovdje kako bismo istražili sektore koji su nam dobri za investiranje, a zatim ćemo to u Turskoj da prezentiramo kroz našu Privrednu komoru Kocaeli, koja ima 12.000 firmi članica. S obzirom na to da smo se lično uvjerili u stanje putne komunikacije između Sarajeva i Bihaća, putujući automobilom oko 6 sati, razgovarali smo s premijerom o aerodromu Bihać i izrazlili interesovanje za taj projekat", istakao je Fuat Berna, predstavnik turske OZMAK grupacije. 

Na sastancima je i jedna turska firma iskazala interes da kupi preduzeće BIRA (Bihaćka industrija razhladnih aparata) i oni će doći iduće sedmice da vide kakve su obaveze prema radnicima i šta ih očekuje kada uđu u posjed firme. 

Turske privrednike inače zanimaju tekstilna industrija, prerada mesa i turizam. 

Prema riječima Necmija Buluta, predsjednika Privredne komore Kocaeli, Unsko-sanski kanton je vrlo zanimljiv za ulaganja i investicije o čemu je razgovarano u Republici Turskoj, a ovaj sastanak bi trebao, ideje i planove o kojima je tamo razgovarano, da konkretizuje.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.