SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UNIVERZAL BANKA
 
Tužilaštvo traži pritvor za Tomića
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 15.02.2014. - 16:29:19
BEOGRAD - Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu predlog da se odredi pritvor Draganu Tomiću, bivšem predsedniku IO Univerzal banke koji se sumnjiči za malverzacije.
Tomić, koji je pre dva dana uhapšen, u toku dana će biti saslušan kod sudije za prethodni postupak, nakon čega će biti doneta odluka o predlogu za odredjivanje pritvora, rekla je Tanjugu portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Ranije danas Skupština Srbije Tomiću je ukinula poslanički imunitet. Viši sud u Beogradu jutros je odredio pritvor do 30 dana za četvoro osumnjičenih Tomićevih saradnika.

Ristić je za Tanjug precizirala da je četvoro osumnjičenih Tomićevih saradnika, LJ. S, M. P, D. P. i N. B, jutros saslušano na okolnosti odredjivanja pritvora koji im je odredjen zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke.

Prema pisanju medija, Tomić se tereti da je nezakonito i bez adekvatnog pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama "Farmakom MB" iz Šapca, "Interkomerc" i "Beohemija", što je oštetilo državu za 85 miliona evra.

Naime, prema pisanju beogradskih listova, Univerzal banka je od 25. aprila do 30. septembra 2013. odlukom Izvršnog odbora odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja Odeljenja za ocenu boniteta, odnosno dužnicima čiji su računi često bili u blokadi.

Nakon imenovanja Tomića za predsednika Izvršnog odbora banke pušten je 81 kredit.

Otako je Tomić preuzeo upravljanje bankom IO je odobrio 647,6 milijardi dinara klijentima od kojih se očekuje naplata tek manjeg dela potraživanja, a najviše novca u 2013. odobreno je ITM grupi (227,6 miliona dinara), "Industrokomercu (1,8 miliona evra), "Zemunikum Real Estate" (1,615 miliona evra) i "Medilensu" (600.000 evra)...

Univerzal banci 31. januara ove godine oduzeta je dozvola za rad zbog nesolventnosti.

Narodna banka Srbije utvrdila je da je u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je ona dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.