SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STUDIJA
 
Tviteraši ujutro objavljuju analitičke, a navečer emotivne tvitove
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2018. - 11:43:22
NEW YORK - Korisnici društvene mreže Twitter ujutro pišu smirene i analitičke objave, dok su navečer emotivni i impulzivni, pokazala je velika analiza tvitova.

Taj su obrazac otkrili autori studije sa Sveučilišta u Bristolu u Engleskoj nakon što su analizirali sedam milijardi riječi u preko 800 milijuna poruka na Twitteru.
Stručnjak za umjetnu inteligenciju Nello Cristianini sa sveučilišta u Bristolu s kolegama je analizirao anonimne poruke na Twitteru u 54 velika britanska grada u razdoblju od četiri godine i razvrstao ih je prema 73 pokazatelja povezana s različitim stilovima razmišljanja.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Plos One otkrila je kako korisnici između 5 i 6 sati ujutro koriste najveći udio riječi povezanih s logičkim zaključivanjem, inteligencijom i obrazovanjem.

Stil pisanja se mijenja kada padne mrak te postaje više emotivan i impulzivan, ali i više društven. Između 3 i 4 sata ujutro objave nam postaju više egzistencijalne prirode, i izražene emocije su daleko manje pozitivne.

''Analiza medijskih sadržaja, ako je učinjena ispravno, može nam pružiti vrijedne informacije o društvenim i biološkim znanostima. Mi i dalje pokušavamo naučiti kako iskoristiti najviše od toga'', rekao je koautor istraživanja Stafford Lightman.

Zaključno, studija je pokazala kako se korištenje jezika mijenja snažno i predvidljivo u skladu s dnevnim ciklusom tijela, te se uklapa u razlike u neuronskim aktivnostima našeg mozga, metabolizma i razine hormona.