SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Tvorničke aktivnosti u eurozoni i u srpnju snažne
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.08.2017. - 07:51:37
LONDON - Rast tvorničkih aktivnosti u eurozoni na početku druge polovine godine ostao je snažan, premda nešto slabiji od očekivanog, a zahvatio je sve segmente proizvodnje i čini se održivim, pokazalo je izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) u sektoru proizvodnje eurozone, kojeg izrađuje londonski Markit, u srpnju je skliznuo na 56,6 bodova, s najviših šestogodišnjih razina od 57,4 boda, koje je dosegnuo u lipnju.

Konačni podatak nešto je slabiji od prvih Markitovih procjena, kojima je procijenjen na razini od 56,8 bodova. Sve vrijednosti iznad 50 bodova, razine koja dijeli rast od pada aktivnosti, pokazuju da su aktivnosti ojačale, podsjeća Reuters.

Indeks proizvodnje koji je sastavnica ukupnog indeksa PMI, koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor 19-članog gospodarstva, skliznuo je na 56,5 bodova, sa 58,7 bodova, što je bila njegova najviša razina od travnja 2011. godine. Ukupni PMI indeks bit će objavljen u četvrtak.

"Aktivnosti u tvornicama eurozone u srpnju su ponovno bile živahne. Vrijednost indeksa PMI-ija nešto je slabija od prvotno procijenjene, kliznuvši na najniže razine u protekla četiri mjeseca, no i dalje je ohrabrujuće živahna", kratko je komentirao glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Priljev novih narudžbi ostaje snažan, neobavljeni poslovi postupno se povećavaju i zapošljavanje je snažno, sugerirajući da će kolovoz ostati živahan, napominju između ostalog u Markitu i dodaju da aktivnosti i dalje jačaju premda su tvornice deseti mjesec zaredom podigle cijene.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.