SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPAM
 
U javnost pušteno 711 milijuna spam e-mail adresa
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 31.08.2017. - 06:57:46
LONDON - Sigurnosni stručnjak Troy Hunt, koji inače vodi internetski servis Have I Been Pwned?, došao je u posjed ogromne baze e-mail adresa sastavljene od strane spammera.

Ova baza sadrži oko 711 milijuna e-mail adresa koje su kroz godine bile zatrpavane raznom bezvrijednom i tko zna kakvom drugom, možda i opasnom, e-poštom. Hunt kaže da je količinu e-mail adresa koja se nalazi u ovom "dumpu" lako vizualizirati – broj kompromitiranih adresa je usporediv s brojem stanovnika cijele Europe.

U bazi se nalazi i više desetaka milijuna lozinki povezanih s računima elektroničke pošte, kao i podataka za pristup SMTP poslužiteljima. Njih su, pretpostavlja se, spammeri koristili za distribuciju spam pošte.

Hunt je sve e-mail adrese pronađene u ovim dokumentima izvukao i uključio u svoj servis, pa na ovom mjestu možete provjeriti nalazi li se i vaša adresa među kompromitiranima. Ukoliko je tamo pronađete, stručnjaci preporučuju da promijenite lozinke, učinite ih snažnijima i različitima za svaki servis, te gdje god je moguće koristite dvofaktorsku autentifikaciju i eventualno neki od programa za upravljanje lozinkama (password managera).