SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
U lipnju otvoreno više od 200 tisuća novih radnih mjesta u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.07.2018. - 06:56:15
WASHINGTON -  Američki su poslodavci u lipnju neto otvorili više od 200 tisuća radnih mjesta, a tempo zapošljavanja posebno je pojačan u sektoru proizvodnje, pokazalo je izvješće američkog Ministarstva rada.

U Ministarstvu su ujedno revidirali podatke o zapošljavanju za prethodna dva mjeseca koji sada pokazuju da je u travnju i svibnju otvoreno ukupno 37 tisuća više radnih mjesta nego što je Ministarstvo objavilo u ranijim izvješćima.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u industriji, 36 tisuća, povrh 19 tisuća novootvorenih u svibnju. Slijedi građevinski sektor s 13 tisuća novozaposlenih, povrh njih 29 tisuća zaposlenih u mjesecu ranije.

I državni je sektor pojačano zapošljavao u lipnju, uz neto otvorenih 11 tisuća radnih mjesta, nakon pet tisuća otvorenih u svibnju.

Neto je, pak, smanjen broj radnih mjesta u maloprodaji, za 21.600, nakon što ih je u mjesecu ranije neto otvoreno 25.100, pokazalo je najnovije izvješće Ministarstva.

Gospodarstvo SAD-a trebalo bi mjesečno otvarati 120-ak tisuća novih radnih mjesta kako bi pratilo korak s povećanjem radno sposobnog stanovništva, podsjeća Reuters.

Stopa nezaposlenosti u prošlom je mjesecu uvećana na četiri posto, s 3,8 posto koliko je iznosila u svibnju, što je bila njezina najniža razina u posljednjih 18 godina.

Prosječna plaća po satu uvećana je u lipnju za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 0,3 posto. Na godišnjoj razini stopa njezina rasta iznosila je 2,7 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Ministarstva.