SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIV
 
U Luci Pirej najveći brod do sada, s 20.000 kontejnera na Putu svile (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 26.02.2018. - 14:22:00
Zadnja izmjena: 26.02.2018. - 17:40:33
PIREJ - U grčku luku Pirej je danas uplovio najveći kineski brod za prijevoz kontejnera, izgrađen ove godine, jedan od najvećih brodova u svijetu i najveći koji je ikada do sada uplovio u tu luku. 

Brod "Taurus" kineske kompanije COSCO Shipping je dugačak 400 metara i širok 58, prevozi 20.000 trgovačkih kontejnera dužine šest metara, objavio je atenski lst "Kathimerini".

Na svom prvom putovanju od Kine do Rotterdama, taj brod pod zastavom Hong Konga istovaruje dio tereta u Pireju koji je jedna od rijetkih luka u Europi koje ga mogu opslužiti, za šta su potrebni dubina luke, dužina pristaništa i posebni kranovi.

Dolaskom tog broda se danas za promet neslužbeno otvara dio luke Pirej koji je otkupila kineska kompanija COSCO, a modernizacija tog dijela će se završiti ove godine. Po završetku radova, Pirej će biti jedina sredozemna luka koja će moći odjednom primiti po pet najvećih brodova.

Investicija u te radove je 230 milijuna eura, kao dodatak na 500 milijuna eura kojima je COSCO kupio 51 posto poduzeća Luka Pirej.

"Taurus" čija je bruto tonaža 199.000 tona, u Luku Pirej je uplovio uz pomoć pet tegljača koliko je potrebno zbog njegove veličine.

Taj brod i drugi iz nove kategorije "Divovski prevoznici" (Giga Carriers), koji mogu nositi po više od 18.000 kontejnera, radit će na novom pomorskom "Putu svile" koji Kinu povezuje s Europom. 

Pirej je sada treća po veličini trgovinska luka Sredozemlja, a cilj COSCO-a je da Pirej do 2020. godine bude najveća luka na tom moru i jedna od najvećih u svijetu.