SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAPOSLENJE
 
U Nemačkoj će biti potražnja za radnicima iz inostranstva
Autor/izvor: SEEBiz/Deutsche welle
Datum objave: 14.05.2011. - 16:31:00
Zadnja izmjena: 14.05.2011. - 16:34:30
BERLIN - Direktor Nemačke agencije za rad Frank Jürgen Wiese smatra da će u Nemačkoj, do 2025.godine nedostajati šest do sedam miliona radnika.
U izjavi za "Welt" koju prenosi "Deutsche Welle" direktor Nemačke agencije za rad upozorava da zemlja mora ciljano raditi na dolasku strane radne snage.

"Kako bi se naša privreda dalje dobro razvijala, nemačkom tržištu rada su potrebna dva miliona kvalifikovanih stranaca" - izjavio je Frank-Jürgen Weise.

Jedan dio radnika iz inostranstva bi u Nemačku mogao doći iz istočne Evrope. Od prvog maja je za radnike iz Poljske, Češke i šest zemalja koje su 2004. godine postale članice EU otvoreno tržište rada.

To znači da radnici iz ovih zemalja bez posebnih dozvola mogu raditi u Nemačkoj. Savezni zavod za zapošljavanje smatra da će u Nemačku iz istočne Evrope dolaziti oko 140.000 radnika godišnje.

Prema podacima službe za statistiku, u Nemačkoj je prošle godine živilo i radilo 425.000 državljana iz osam novih članica EU, među kojima 315.000 Poljaka.

Nemačka je privlačna za strane radnike, s obzirom na to da su prosečna primanja u zemlji na petom mestu u Evropskoj uniji. Više se zarađuje samo u Danskoj, Luksemburgu, Holandiji i Velikoj Britaniji.   

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.
 kursevi.com