SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBAR START
 
U prva četiri mjeseca 10% više turista, za Praznik rada skok od 33 posto
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.05.2018. - 17:18:54
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od siječnja do kraja travnja ostvareno 1,9 milijuna turističkih dolazaka, što je 10 posto više nego u istom razdoblju lani te 5,1 milijuna noćenja, što je rast od devet posto, izvijestili su u srijedu iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Samo tijekom produženog prvosvibanjskog vikenda, od 27. travnja do 1. svibnja, registrirano je 369.000 dolazaka turista i 1,1 milijun njihovih noćenja, što je 33 posto rasta u dolascima i 27 posto u noćenjima, u odnosu na lanjski Prvi svibanj.

Sustav eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), pokazao je da su u prva četiri mjeseca ove godine strani turisti ostvarili 1,4 milijuna dolazaka, rast od 11 posto, i 4 milijuna noćenja, povećanje od 9 posto, a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 9 posto te u noćenjima za 6 posto.

U tom je razdoblju najviše noćenja ostvareno u Istri (1,4 milijuna), Kvarneru (791.000) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (664.000).

Istovremeno je najviše noćenja ostvareno s tržišta Slovenije, njih 565.000, Njemačke (559.000) i Austrije (435.000), dok je gledajući po segmentu smještaja najviše noćenja ostvareno u hotelima (tri milijuna).

Samo u mjesecu travnju Hrvatsku je posjetilo 987.000 turista, koji su ostvarili 2,8 milijuna noćenja, što u usporedbi s travnjem 2017. godine predstavlja rast od 3 posto u dolascima, dok su noćenja na razini lanjskog rezultata. I u travnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (821.000).

A tijekom produženog prvosvibanjskog vikenda najviše noćenja ostvareno je s tržišta Slovenije (339.000), Poljske (116.000) i Austrije (87.000 noćenja). Po destinacijama, najviše ih je registrirano u Dubrovniku (65.000 noćenja), Poreču (59.000) i Rovinju (56.000).

»Ostvareni rezultati turističkog prometa tijekom produženog vikenda označavaju početak vrhunca turističke godine u Hrvatskoj. Ove godine očekuje nas milijarda eura investicija u turizmu, kroz čiju će se realizaciju osim povećanja prometa omogućiti i nastavak rasta prihoda koji ostvarujemo u turizmu, što je izuzetno važno za daljnji razvoj destinacija«, ističe ministar turizma Gari Cappelli, dodajući da veliku važnost za privlačenje gostiju u razdobljima izvan ljetnih mjeseci ima i pozicioniranje Hrvatske kao avio destinacije, u što je uloženo 30 milijuna kuna.

»Osim naših tradicionalnih tržišta u Europi, sistemski i planski radimo i na što boljem pozicioniranju Hrvatske na dalekim tržištima poput Kine, Koreje i Japana, s kojih se ostvaruje i preko 300 milijuna dolazaka turista u svijetu godišnje. Daleka tržišta velika su prilika za Hrvatsku ne samo zato što je riječ o gostima koji nas posjećuju tijekom čitave godine, već je i riječ o gostima s iznadprosječnom potrošnjom«, zaključio je Cappelli.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe kako se, nakon rezultata u prva četiri mjeseca, Hrvatska glavnom dijelu turističke godine približava u pozitivnom ozračju.

»U ovom razdoblju do posebnog izražaja došla je i afirmacija naših city break destinacija poput Zagreba, Splita ili Dubrovnika. Također, više od 70 novih redovnih aviolinija koje Hrvatsku spajaju s emitivnim tržištima bit će važan čimbenik u daljnjem zadržavanju pozitivnih trendova na razini cijele turističke godine«, istaknuo je uz ostalo Staničić.