SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRANA
 
U rujnu nas zbog suše čekaju nova poskupljenja hrane
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 30.07.2012. - 10:47:46
ZAGREB - Već u rujnu, zbog suše koja svijetom hara mjesecima, možemo očekivati novo poskupljenje hrane – najave su koje stižu iz SAD-a, najvećeg izvoznika hrane za stoku.
Kako je ovih dana objavila tamošnja Vlada, američka je proizvodnja kukuruza pala za gotovo 90 posto, pa se predviđa i 60 milijardi tona kukuruza manje za izvoz. Značajno je manja i proizvodnja soje te drugih žitarica, što će se, nema sumnje, odraziti na poskupljenje stočne hrane, a u konačnici onda i mesa. Govedina će, najavljuju iz SAD-a, poskupjeti najviše, za četiri do pet posto, mliječni proizvodi od 3,5 do 4,5 posto, jaja oko četiri posto, a svinjetina do 3,5 posto.

I rusko je ministarstvo poljoprivrede izvijestilo kako je zbog suše i u Rusiji već stradalo 1,5 milijuna hektara različitih kultura, zbog čega su i procjenu svoje proizvodnje žitarica u ovoj godini smanjili s prvobitnih 95 na 85 milijuna tona.

Amerikanci, u prosjeku, na hranu troše tek 13 posto svojeg kućnog budžeta, i nadaju se, kako prenose tamošnji mediji, da udarac u trbuh neće boljeti previše, tim više što se očekuje i pad cijena naftnih derivata. Udarac će, međutim, biti puno bolniji kad su u pitanju obitelji koje žive od plaće do plaće, najavljuju američki ekonomisti, s kojima se, nema sumnje, može složiti većina hrvatskih kućanstava.

Na hranu, u prosjeku, mi trošimo 30 do čak 40 posto svojih ukupnih primanja, što znači da će nas i naizgled neveliki porast cijena hrane, od tri do pet posto, ipak uzdrmati.

I na našim je poljima situacija katastrofalna, jer prave kiše nije bilo godinu i pol dana – kažu domaći poljoprivrednici. Kako otkriva Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, u nekim će dijelovima Hrvatske, poput Baranje, prinos kukuruza u potpunosti podbaciti, odnosno šteta će, ističe, biti stopostotna. Nastradalo je, nastavlja, i pedeset posto soje, kao i trava namijenjenih prehrani stoke.

- Za mjesec dana kreće sjetva uljane repice, trebalo bi krenuti s pripremama, no zemlja je toliko suha, da je to potpuno nemoguće, otkriva Brlošić.

Na pitanje kakve nas cijene hrane očekuju najesen, on, jednako kao i Miroslav Filipović, predsjednik Zajednice hrvatskih povrćara, odgovara kako sami proizvođači cijene ne mogu dizati, niti ih diktiraju.

- Kad na burzi cijene ratarskih kultura padaju, onda se i kod nas otkupljivači po burzama ravnaju, no kad cijene, kao sada, rastu, burze im, kažu, više nisu mjerodavne, pa se pšenica otkupljuje mahom po 1,35 rijetki daju kunu i pol za kilogram, napominje Brlošić.

Kako pak kaže Filipović, nenormalno je da se trenutačno kilogram rajčice na moru u maloprodaji prodaje po 25-30 kuna, a proizvođači ga prodaju za četiri kune!

- Nemojmo se zavaravati, i proizvođače okrivljavati za previsoke cijene, kad se zna da ih diktiraju isključivo trgovački lanci. Mi ni u ovoj, katastrofalnoj situaciji, nećemo dobiti ni kune više, no ne bih se čudio da poskupljenja ove jeseni ipak budu velika. Lanci rade što god ih je volja, ističe Filipović.

www.novilist.hr

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.