SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEPOZITI
 
U rujnu ukupni depoziti dosegnuli 274 milijarde kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2017. - 09:23:26
ZAGREB - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem rujna iznosili su 274,1 milijardu kuna, što je 3,5 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, i 0,7 posto ili dvije milijarde kuna više nego krajem kolovoza, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Ukupni depoziti obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, a depozitni je novac krajem rujna iznosio gotovo 70 milijardi kuna, što je 24 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

"Depozitni novac nastavio je rast po dvoznamenkastim stopama na godišnjoj razini (koji je prisutan od ožujka 2013.), a udio depozitnog novca zadržao se u rujnu na relativno visokih 25,6 posto", navode analitičari RBA.

U analizi se ističe kako je rast depozitnog novca posljedica oporavka gospodarstva, ali i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite.

"Pad kamatnih stopa na depozite izravna je posljedica iznimno visoke dugogodišnje likvidnosti koja uzrokuje i pad kamatnih stopa na plasmanima. Ta obilježja, međutim, nisu samo karakteristika hrvatskog financijskog tržišta, već odražavaju i globalno okruženje", objašnjavaju analitičari RBA.

Smatraju i da će, sukladno rezultatima posljednjeg sastanka Europske središnje banke, kamatne stope u eurozoni ostati na niskim razinama i tijekom cijele 2018. godine.

U analizi se navodi i da su ukupni štedni i oročeni depoziti - u stranoj i u domaćoj valuti - na godišnjoj su razini nastavili s padom te su na kraju rujna, uz godišnju stopu pada od 2,1 posto, iznosili 204,3 milijarde kuna.

Promatrano prema valutnim kategorijama, štedni i oročeni depoziti u stranoj valuti, koji predstavljaju više od 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, na godišnjoj su razini pali za 2 posto ili 3,5 milijardi kuna, te su krajem rujna iznosili 169 milijardi kuna.

Kunski štedni i oročeni depoziti zabilježili su, pak, godišnju stopu pada od 2,2 posto, pa su bili manji za 800 milijuna kuna i skliznuli na 35,2 milijarde kuna.

" Ipak, na mjesečnoj su razini i kunski i valutni štedni i oročeni depoziti zabilježili porast, pa su tako u rujnu, u odnosu na kolovoz, ukupni štedni i oročeni depoziti rasli za 1,9 milijardi kuna ili 1 posto", zaključuju analitičari RBA.