SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITI
 
U travnju prekinut višegodišnji trend smanjenja kredita za investicije poduzeća
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.06.2017. - 10:04:13
ZAGREB - U travnju ove godine je prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) prekinut višegodišnji trend godišnjeg pada kredita poduzećima za investicije, zabilježivši porast od 1,1 posto prema travnju lani, na 31,6 milijardi kuna, što u RBA tumače kao pokazatelj pozitivnih gospodarskih očekivanja.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da zadnji podaci HNB-a pokazuju i da je travnju nastavljen rast potražnje za kreditima pod utjecajem pozitivnih očekivanja glede budućih gospodarskih kretanja, pri čemu su poduzeća posebice povećala potražnju za kreditima za financiranje investicija.

Tako su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u travnju iznosili 31,6 milijardi kuna i na mjesečnoj su razini porasli za 525 milijuna kuna ili 1,7 posto. Na godišnjoj razini, nakon kontinuiranog trenda negativnih godišnjim stopa koji je datirao od svibnja 2012. te stagnacije u ožujku, u travnju je zabilježena godišnja stopa rasta od 1,1 posto, navode iz RBA.

Istovremeno, ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva bilježe rast na mjesečnoj razini za 780 milijuna kuna, odnosno 2,3 posto, na 37,7 milijardi kuna krajem travnja. To je na godišnjoj razini, prema travnju lani, pad za 2,9 milijarde kuna, odnosno 7,6 posto.

Posljedično, ističu iz RBA, uz mjesečni rast od 1,2 posto kunski krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije na kraju travnja iznosili su 23,9 milijardi kuna što je nominalno niže za 304 milijuna kuna ili 1,3 posto u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Time je, dodaju, po prvi puta od siječnja 2016. godine zabilježena negativna godišnja stopa rasta kunskih kredita poduzećima.

Uz mjesečni rast (za 0,5 posto) i godišnji pad deviznih kredita poduzećima (za 1,4 posto), ukupni krediti za obrtna sredstva i krediti za investicije nefinancijskim trgovačkim društvima iznosili su 66,3 milijardi kuna.

Iz RBA navode i kako je, promatrano prema kretanju kredita u valutnoj strukturi, vidljiv rast udjela kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije, koji je krajem travnja dosegnuo 36,1 posto i bio je 0,9 postotnih bodova viši u odnosu na travanj 2016. godine.

"Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti podržana je i monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija čime se povećava srednjoročna ponuda kunskih izvora po konkurentnijim cijenama. Stoga i u nastavku godine očekujemo nastavak trenda koji upućuje na razmjerno veće korištenje kunskih kredita koje domaće banke plasiraju poduzećima", zaključuju analitičari RBA.