SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUD
 
Uberu privremeno zabranjen rad u Beču
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.06.2017. - 09:58:11
BEČ - Dvije bečke taxi kompanije isposlovale su privremenu zabranu poslovanja za Uber u Beču nakon što je Trgovački sud presudio da su usluge prijevoza koje se naručuju putem online aplikacije nezakonite.

Presuda nije pravomoćna, ali je Uberu nametnuta privremana zabrana.

Obrazloženje suda je da auto, nakon obavljenog prijevoza, ima obavezu na povratak na posao, koja se ne poštuje. Uz ponudu Uber smartphone aplikacija, vožnje se otpremaju direktno putem telefona vozača. Ovi izleti uglavnom se provode u Beču autima poduzetnika. Budući da se narudžbe primaju direktno na smartphone vozača, a vozači se ne vraćaju po završetka posla u stalnu poslovnu jedinicu, sud je ocijenio da su povrijeđeni bečki taksisti i pravila o najmu automobila. Svako putovanje koje se naruči putem aplikacije direktno od vozača, dakle, predstavlja ilegalnu narudžbu i vožnju. Poduzetnicima čiji vozači ne poštuju ova pravila, prijete novčane kazne do 100.000 eura.

Christian Holzhauser, direktor Taxi 40100, kazao je, komentirajući sudsku odluku, da ista pravila treba da važe za sve. Za Dieter Heinea, advokata tužitelja, sudska odluka imat će dalekosežne posljedice, "jer sve vožnje pod zastavom Ubera nisu u skladu sa zakonom".