SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CBCG
 
Udio loših kredita u Crnoj Gori smanjen na 7,8%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.10.2017. - 20:05:27
PODGORICA - Nivo nekvalitetnih kredita trenutno iznosi oko 7,8 odsto, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da je u posljednjih mjesec taj nivo smanjen za preko deset miliona eura, shodno Zakonu o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova.

Žugić je danas na sastanku sa glavnim izvršnim direktorima 15 banaka koje posluju u Crnoj Gori razgovarao, između ostalog, o rješavanju loših u ukupnim kreditima.

"U prethodnom periodu, kada smo bili najveći po nivou loših kredita, taj nivo je u 2011. godini iznosio 25,9 odsto, da bi sada imali nivo loših kredita nešto iznad 7,8 odsto, što takođe mora da zabrinjava. Zbog toga smo danas bankama dali poruku da moraju raditi na daljem rješavanju loših kredita", kazao je Žugić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u posljednjih mjesec taj nivo smanjen za preko deset miliona eura, shodno Zakonu o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama.

Sastanak Žugića i glavnih izvršnih direktora banaka je organizovan sa ciljem sagledavanja efekata restrukturiranja kredita u skladu sa izmjenama i dopunama tog zakona, koje su usvojene u junu ove godine.

Taj zakon je, kako smatra Žugić, dao nove podsticaje bankama, klijentima i državi.

"Banke rješavajući loše kredite dobijaju zdravog klijenta, smanjuju svoje rezervacije i potrebe za novim kapitalom i jačaju sistem. Država čuva svoju ekonomsku bazu, a CBCG snaži svoju osnovnu funkciju, finansijske stabilnosti", tvrdi Žugić.