SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Udruga Franak: Presuda u korist banke donesena prije odluke Visokog trgovačkog suda
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.09.2018. - 20:20:01
ZAGREB - Nakon što je Jutarnji list objavio presudu o slučaju Švicarac u kojoj je Županijski sud u Zagrebu presudio u korist banke, iz Udruge Franak navode kako je presuda donesena prije odluke Visokog trgovačkog suda prema kojoj je valutna klauzula u švicarcima ništetna.
Udruga Franak u prilično oštrom priopćenju je reagirala na tekst Jutarnjeg lista o slučaju Švicarac, kojeg nazivaju "običnim pamfletom". Naime, spomenuti list na današnjoj naslovnici piše kako je županijski sudac u Zagrebu presudio u jednome kredite da je valutna klauzula u švicarskih francima bila jasna, razumljiva i uočljiva, pa stoga nema razloga da se utvrdi ništetnom.

"Udruga Franak ima u posjedu tu presudu, i ono što moramo objasniti javnosti jest da senzacionalnim naslovom HANZA medija ponovno pokušava obeshrabriti sve buduće tužitelje, i ponovno pokušava pomoći bankama u njihovim nečasnim rabotama i nemoralnoj pljački hrvatskih građana", navodi Udruga Franak i dodaje kako presuda neće preživjeti reviziju na Vrhovnom sudu.

U priopćenju pišu i kako "senzacionalnim naslovom Jutarnji list ponovno pokušava obeshrabriti sve buduće tužitelje, i ponovno pokušava pomoći bankama u njihovim nečasnim rabotama i nemoralnoj pljački hrvatskih građana".

Pišu kako se ne radi o novoj presudi već je ova presuda donesena 3. srpnja 2018. odnosno osam dana prije nego što je Visoki trgovački sud objavio da je valutna klauzula u švicarskim francima ništetna kod svih sam osuđenih banaka.

Uz to, presudom je utvrđeno da je valutna klauzula razumnjiva pa ne podliže testu potešnost, ali je isto tako presuđeno da se postupak mora ponoviti na prvom stupnju u dijelu vezanom za nepoštenu kamatnu stopu, navode iz Udruge Franak.

Navode kako je nevjerojatno što se županijski sud pozvao na ukinutu presudu Vrhovnog suda iz 2015. godine te nije uzeo u obzir da je krajem 2017. Vrhovni sud donio

novu presudu o švicarcima i vratio kolektivni sudski postupak na Visoki trgovački sud.
Navode i kako će ova presuda, ako tužitelj uloži reviziju, pasti na Vrhovnom sudu na temelju presude Visokog trgovačkog suda od 14. lipnja 2018. "Činjenično stanje jest da je valutna klauzula CHF nepoštena i ništetna u svim ugovorima ugovorenim u osam osuđenih banaka te su svi sudovi u Republici Hrvatskoj vezani odlukom Visokog trgovačkog suda."