SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONSOLIDACIJA
 
Udruženi Pivac i Kraš bit će uz dijelove Fortenove najjača hrvatska prehrambena kompanija
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 11.09.2019. - 21:23:47
ZAGREB - Ako Braća Pivac ostvare namjeru preuzimanja najvećeg domaćeg konditora Kraša, godišnji prihod Pivac Grupe, gledajući prema ostvarenom u prošloj godini, bit će tri milijarde i 600 milijuna kuna ili oko 500 milijuna eura, čime postaje najveća prehrambena tvrtka u zemlji, ne računajući prehrambeni dio Fortenova grupe.

Takav razvoj događaja nije bio nezamisliv prije, primjerice, pet ili deset godina. Ali, kao posljedica širenja Kraša, a ne Mesne industrije Pivac.

Kao moguće akvizicije Kraša, koji je u početku širenja preuzeo osječku Karolinu i Miru iz Prijedora u BiH, spominjani su osječki Kandit i požeško Zvečevo, a u posljednje dvije godine čak je svrstavan u konzorcij domaćih kompanija koje bi mogle preuzeti i sam Agrokor, piše Jutarnji list.

S obzirom na najnoviji pohod Braće Pivac na većinsko vlasništvo u Krašu, može se slobodno reći da je Kraš od lovca na tržištu postao lovina. S druge strane, Mesna industrija Pivac, koju su braća Ivica, Tonči i Neven pokrenula 1990. u rodnom Vrgorcu gdje je i danas sjedište kompanije, nikad nije bila meta nečijeg preuzimanja, a u širenje su krenuli 2003. godine.

Akvizicije na tržištu mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj od uvođenja tržišne ekonomije bile su rijetke jer nije riječ o naročito profitabilnom biznisu, a i veći igrači na tržištu uglavnom su obiteljski biznisi čiji su vlasnici, poput braće Pivac, strpljivo i postupno razvijali posao.

Izostanak značajnijih preuzimanja u mesnoj te prehrambenoj industriji u cjelini posljedica je razvoja događaja u kojem se Hrvatska otvorila uvozu mesa, uništavajući značajan dio prijeratnog uzgoja stoke, a trgovačku mrežu u značajnom su dijelu preuzeli stranci. Sve je to domaću mesnu industriju stavilo u tržišnu utakmicu u kojoj je uvoz mesa bio manje-više neizbježan, a čak i uz uvoz rijetki su mogli računati na nešto više od "borbe za ostanak".

Među potonje ulaze i braća Pivac koja su 1990. obiteljski obrt svoga oca Miljenka, koji je u socijalizmu imao nekoliko mesnica u Vrgorcu i okolici, proširila u tvrtku koja se, među ostalim, bavila obradom mesa, s naglaskom na proizvodnju pršuta koji će poslije postati zaštitni znak kompanije.

Početak dvijetisućitih Mesna industrija Braća Pivac dočekala je s oko 100 milijuna kuna godišnjeg prihoda, a već 2007. prebacili su milijardu kuna. U međuvremenu su 2003. preuzeli karlovački PPK, Dalmesso iz Klisa i još neke manje tvrtke unutar i izvan prehrambene industrije, poput hotela Miramare, Biokovo i Makarska.

Posljednja velika akvizicija, prije namjeravane s Krašem, bila je čakovečka Vajda 2015. godine. Riječ je klaonici s najvećim kapacitetom u zemlji. Iako su jedan od najvećih uvoznika mesa, pokrenuli su i vlastiti uzgoj svinja i junadi, a u poslovnom sustavu imaju oko 100 kooperanata u Slavoniji i na sjeveru zemlje.

Koliko se mesna industrija iz Vrgorca uspjela učvrstiti na tržištu, svjedoči podatak da su Braća Pivac prekinula suradnju s Agrokorom kada je njegov osnivač i vlasnik Ivica Todorić, umjesto plaćanja robe, počeo nuditi kompenzacije.

- Nas ponuđene kompenzacije nisu zanimale, a danas normalno poslujemo s Konzumom - otkrio je u intervjuu za Jutarnji list Ivica Pivac. S druge strane, puno veće tvrtke od Braće Pivac pristale su na kompenzacije i druge oblike posrednog financijskog iscrpljivanja u poslovanju s Agrokorom.

U preuzimanje Kraša tvrtke koje kontroliraju braća Pivac kreću s oko dvije milijarde i 640 milijuna kuna godišnjeg prihoda. Za usporedbu, Vindija je lani ostvarila prihod od 2,8 milijardi kuna, Podravka, bez Belupa, oko dvije milijarde i 60 milijuna kuna, a Dukat milijardu i 922 milijuna kuna.

U Krašu je Mesna industrija Pivac počela obilnije kupovati dionice 2011. kada su ovladali s pet posto vlasništva u zagrebačkom konditoru.

U idućih pet godina, uloživši oko 100 milijuna kuna, okrupnili su svoj paket dionica u Krašu do 19,56 posto čime su, uz radnike i menadžere Kraša promatrane kao jednog dioničara koji tako i nastupaju, postali najveći dioničari u toj kompaniji.

Nakon lani provedene dokapitalizacije Kraša braća Pivac povećala su svoj vlasnički udio na gotovo 31 posto i s tih pozicija kreću u najavljeno preuzimanje većinskog vlasništva. Na često postavljano pitanje otkud interes mesne industrije za dionice našeg najvećeg konditora, Ivica Pivac uvijek je odgovarao da je "Kraš perspektivna i dobro vođena tvrtka". Pivac se, naime, branio od sumnji i spekulacija da kupuje dionice Kraša za nekog drugog, a one koje mu nisu vjerovali valjda je razuvjerio najavom preuzimanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.