SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SURADNJA
 
Udružuju se balkanski sindikati željeznica
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.12.2013. - 21:40:00
Zadnja izmjena: 27.12.2013. - 08:56:35
SKOPJE - Sindikati iz osam država regije osnovali su forum za obranu radničkih prava te za promicanje projekata modernizacije željeznica.
Dužnosnici kažu da željezničarski sindikati na Balkanu surađuju na zaštiti radničkih prava i dobivanju sredstava od EU i iz drugih izvora za modernizaciju željeznica, piše SETimes.

Ovog su mjeseca sindikati iz Rumunjske, Bugarske i zemalja bivše Jugoslavije osnovali Forum sindikata željezničara jugoistočne Europe, što je bila kulminacija trogodišnjih napora za ujedinjenje željezničkog sektora.

Ideja uspostave foruma proizašla je iz potrebe za zauzimanjem jedinstvenog stajališta i obranom zajedničkih interesa radnika u sektoru prometa, rekla je Ekaterina Jordanova iz Bugarske, potpredsjednica Europske federacije transportnih radnika.

"Moramo brinuti za radnike ... ali i za zdravlje tvrtki kako bi pružale uvjete i plaće koje omogućuju dostojanstven život, kao što to čine u Austriji i Njemačkoj", rekla je Jordanova za SETimes.

Dužnosnici kažu da će forum predstavljati platformu preko koje će članovi komunicirati i razmjenjivati iskustva, te su pozvali i željezničarske sindikate iz drugih zemalja da im se pridruže.

Forum će identificirati potencijalna područja suradnje, promicati zapošljavanje radnika na željeznici, boriti se protiv vladinih rezova i promicati dijalog, izjavio je predsjednik foruma Ljube Stojkovski.

"Hrvatska i Rumunjska u ovom trenutku privatiziraju svoje prometne sustave, i u tim će zemljama biti izgubljena radna mjesta. Međutim, odsad ćemo koordinirati sve aktivnosti i mjere [za suočavanje s takvim situacijama]. Zajedničkom suradnjom, možemo izvršiti pritisak i osigurati da ne dođe do određenih pojava", rekao je Stojkovski.

Razvoj prometne infrastrukture otvara mogućnosti za pokretanje novih industrija, rekao je Rolf Lutzke, izvršni ravnatelj Europske akademije za ekološki prihvatljiv promet.