SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HAPŠENJE
 
Uhapšen Goran Perčević
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 16.11.2014. - 09:59:39
BEOGRAD - Goran Perčević, vlasnik "Interkomerca" i bivši visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) koji se sumnjiči za milionske malverzacije u vezi sa Univerzal bankom je uhapšen, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.
Perčević je uhapšen sinoć kod prijatelja M. Ć. u stanu na Banjici koji je takođe priveden.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je ranije danas da je za Perčevićem izdat malog za hapšenje zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela u vezi sa Univerzal bankom. Ministar je rekao i da očekuje da će Perčević biti veoma brzo lišen slobode.

Nalog je za lišavanje slobode Perčevića dat je, kako je objasnio ministar, zbog različitih malverzacija u privredi kada je iskorisćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica ovlašćanja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezebđivanje kredita firmama.

Stefanović je naveo da su određenim firmama odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadakvatnih sredstva (obezbeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u celosti vraćeni".

Inače, Perčevićeva firma Interkomerc jedna je od najvećih dužnika Univerzal banke sa milijardu dinara, pored Beohemije sa 1,56 milijardi dinara Farmakoma, takođe, sa milijardu dinara, Luke Beograd, firma Veterinarski zavod Zemun, Zekstra i Optika u vlasništvu Dragana Đurića.

Perčević je bio osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije, a kasnije i potpredsednik SPS-a. Novembra 2000. godine istupio je iz članstva te stranke.

Prema pisanju medija, Perčević poseduje vredne nekretnine uglavnom u centru Beograda, a stavio ih je pod hipoteku za dobijene zajmove pre četiri pet godina, što ga nije sprečilo da ih i dalje koristi, istina, na malo drugačiji način, kao garant za nove pozajmice.