SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HAPŠENJE
 
Uhapšen poslanik SNS Dragan Tomić zbog Univerzal banke
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 13.02.2014. - 14:00:53
BEOGRAD - Poslanik SNS i predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke Dragan Tomić i još četiri osobe uhapšeni su zbog malverzacija u Univerzal banci, saznaje B92.
Osim Tomića, privedena su još četiri člana IO UBB. Oni se terete da su sa rukovodećih pozicija u toj banci nezakonito odobravali višemilionske kredite bez pokrića.
Univerzal banka je 31. januara ostala bez dozvole za rad i ušla je u stečaj.

Tomić i još četiri osobe su privedeni zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica i u svojstvu osumnjičenih se saslušavaju u Upravi kriminalističke policije Beograd.

Sumnjiče se da su davali kredite bez adekvatnih sredstava obezbeđenja I mimo propisane procedere, ali i uz negativno mišljenje kreditnog odbora te banke.

U javnosti se posle gašenja banke spekulisalo da je Tomić odobravao velike kredite bez pokrića kompanijama "Farmakom MB" iz Šapca, "Interkomerc" i "Beohemija".

Najveći akcionar te banke Nebojša Divljan tvrdio je posle gašenja banke da su te tri kompanije, kao i firme povezane sa njima, najveći dužnici i da su im krediti davani iako je bilo poznato da imaju probleme u poslovanju.

Divljan je rekao da je glavni problem banke nastao zbog uticaja velikih dužnika na rukovodstvo banke, ali i izostanak adekvatnog nadzora Narodne banke Srbije kojoj se, kako kaže, obraćao.

NBS je dozvolu banci oduzela uz obrazloženje da je to urađeno "radi zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije".

Tomić (55) je poslanik SNS u Skupštini Srbije, član Glavnog odbora naprednjaka i bivši predsednik Okružnog odbora SNS u Šapcu.

Pravnik je po struci, a obavljao je dužnost direktora Republičke uprave javnih prihoda Šabac.

Kako se navodi na sajtu Otvoreni parlament, za narodnog poslanika izabran je na decembarskim izborima 2000. godine. Bio je zamenik predsednika poslaničke grupe “Socijalistička narodna stranka – Narodni blok – general Nebojša Pavković”. Široj javnosti je poznat kao jedan od inicijatora promena i modernizacije socijalističke ideje u Srbiji.

Takođe, član je skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.