SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Ukidanje samostalne Ex Agencije ugrozit će poslovanje i opstanak niza proizvodnih poduzeća
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.10.2018. - 14:50:04
ZAGREB - Provede li se prijedlog Vlade Republike Hrvatske da se u paketu za smanjenje broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima ukine i samostalna Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom (Ex Agencija) te se pripoji Ministarstvu unutarnjih poslova, izravno će se ugroziti poslovanje i sam opstanak na tržištu najmanje 23 proizvođačke tvrtke u Hrvatskoj, priopćiili su iz Zajednice industrije posebne namjene .

Riječ je o tvrtkama koje proizvodima daju veliku dodanu vrijednost i spadaju u visokotehnološki segment gospodarstva.

Pripajanjem Ministarstvu unutarnjih poslova Ex Agencija će izgubiti mogućnost davanja certifikata, što će našim tvrtkama prouzročiti enormno povećanje troškova poslovanja, a nekima od nas zasigurno ga i potpuno onemogućiti.

Ex Agencija je akreditirana sukladno europskim normama te na temelju tih akreditacija prijavljena Europskoj komisiji za provođenje ocjene sukladnosti, ispitivanja i certifikacije, u tehnički vrlo zahtjevnom području protueksplozijske zaštite, pirotehničkih sredstava i gospodarskih eksploziva, ima odgovarajuće stručno osoblje i specijalizirani laboratorij i kao takva upisana je u europsku bazu prijavljenih (certifikacijskih) tijela (NANDO baza).

Poslovi koje obavlja Ex Agencija usko su povezani s poslovanjem hrvatskih poduzeća: postojanje specijaliziranoga laboratorija znači niz prednosti za domaće proizvođače, koji u velikom dijelu takve proizvode izvoze. Rokovi za certificiranje proizvoda, dostupnost tehničkih informacija o samom ispitivanju, nepostojanje jezičnih barijera, poslovna pouzdanost, fleksibilnost, kao i cijena usluga, sve zajedno predstavlja veliku prednost u ostvarivanju konkurentnosti hrvatskih poduzeća.

Pripajanjem Ministarstvu unutarnjih poslova Ex Agencija bi izgubila neovisnost, koju zahtjevaju pravila Europske unije glede poslovanja na tržištu, i ne bi više mogla zadržati akreditaciju za ocjene sukladnosti koje obavlja. Akreditiranje nekog novog tijela, a nakon toga i njegovo prijavljivanje u NANDO bazu, dugotrajan je i složen postupak i u to bi vrijeme naša poduzeća morala tražiti certifikate od stranih tvrtki izvan Hrvatske, po cijeni koja je i nekoliko puta viša, što bi izravno utjecalo na našu konkurentnost.

Naše su tvrtke dobile obavijest Ex Agencije da se svi poslovi moraju dovršiti do kraja 2018. godine te da Ex Agencija ne može preuzimati poslove koji će se dovršavati u 2019. Ovime se našim tvrtkama stvaraju velike poteškoće, kako zbog višestruko skupljeg postupka certificiranja, tako i zbog sporosti njihova dobivanja i neravnopravnog tretmana naših tvrtki u inozemstvu.

Planirana mjera posebno će pogoditi mala i srednja poduzeća, jer će previsoki troškovi angažiranja inozemnih certifikacijskih kuća pojedinim tvrtkama onemogućiti rad i u konačnici i postojanje. Također treba naglasiti da bi našim prelaskom u inozemne kuće ondje mi bili novi klijent, koji bi morao „stati na kraj reda" i čekati da se obave ispitivanja i provede certifikacija nakon zahtjeva njihovih klijenata, već ranije podnesenih.

Naši pokušaji da kroz institucije sustava utječemo na cijeli ovaj postupak i zaštitimo interese naših poduzeća i zaposlenika završili su bez ikakva rezultata. Zato smo odlučili izići u javnost.

Podržavamo smanjenje broja agencija i racionalizaciju aparata koji otežava i poskupljuje poslovanje privrede. No takvi potezi ne smiju biti paušalni i nepromišljeni, bez sagledavanja konzekvencija i naposljetku bez ikakvoga konzultiranja proizvodnih poduzeća koja su njima pogođena.

Ako nam država već ne olakšava poslovanje, onako kako to čine zemlje u kojima posluju tvrtke s kojima se nosimo na međunarodnom tržištu, očekujemo da nam ne stvara dodatne zapreke, poskupljuje i komplicira rad i ugrožava opstanak stotina radnih mjesta.

Stoga očekujemo da će resorno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Vlada Republike Hrvatske preispitati svoj Zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, donesen 2. kolovoza 2018. godine, u dijelu koji se odnosi na samostalnu Agenciju za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom. Ova Agencija ne troši proračunska sredstva već stvara višak prihoda iz poslovanja i vraća ga u proračun, čime funkcionira kao samostalan ekonomski subjekt, pa nema ni toga razloga za ukidanje njezina postojanja u sadašnjem organizacijskom obliku.

U potpisu:

 1. ARP Lučko d.o.o.
 2. ATIR d.o.o.
 3. Aurel d.o.o.
 4. DATA LINK d.o.o.
 5. Dr. ETLINGER d.o.o.
 6. DUWAR d.o.o.
 7. INELTEH d.o.o.
 8. ISL Spreewerk d.o.o.
 9. KEHLMAN d.o.o.
 10. KONČAR PEx d.o.o.
 11. Majur d.o.o.
 12. Micromatic d.o.o.
 13. Mirnovec Obrt Ermacora
 14. Pirotehnika d.o.o.
 15. OMV VENTIL d.o.o.
 16. OMV-INDOIL d.o.o.
 17. PA-EL d.o.o.
 18. Parlux d.o.o.
 19. Scheidt&Bachmann TUBS d.o.o.
 20. SPREEWERK d.o.o.
 21. Tehnoplast d.o.o.
 22. TEP Ex d.o.o.
 23. Tvornica turbina d.o.o.