SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UHIĆENJE
 
Ukrajina: Uhićen bivši gruzijski predsjednik Sakašvili
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.12.2017. - 11:59:57
KIJEV - Ukrajina je u utorak uhitila bivšeg gruzijskog predsjednika Mikheila Sakašvilija pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji, objavila je služba ukrajinske državne sigurnosti.

Radi se o djelu za koje bi mogao dobiti do pet godina zatvora.

Maskirani policijski službenici izvukli su Sakašvilija iz stana u Kijevu dok su njegovi pobornici prosvjedovali na ulici i pokušavali spriječiti odlazak policijskog kombija s uhićenim Sakašvilijem.

To je zadnji preokret u dugotrajnom sporu između ukrajinskih vlasti i Sakašvilija koji je u tu zemlju pozvan 2014. kako bi preuzeo dužnost regionalnog guvernera nakon prosvjeda u kojima je zbačen tadašnji proruski predsjednik. Sakašvili se brzo razišao s nekadašnjim saveznikom predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Obraćajući se prosvjednicima prije uhićenja s krova zgrade Sakašvili je optužio Porošenka za izdaju i krađu. Pokušao se još jednom obratiti mnoštvu dok ga je policija gurala u plavi kombi koju su potom okružili prosvjednici.

"Ono što rade je bezakonje pred očima čitavoga svijeta", kazao je Sakašvili. "Pozivam sve Ukrajince da izađu na ulice i istjeraju ove lopove".

Sakašvili se u rujnu dramatično vratio u Ukrajinu probijajući se preko granice s Poljskom unatoč tomu što mu je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i što mu je prijetio mogući izgon u Gruziju.

On želi srušiti Porošenka i zamijeniti ga novim mlađim političarem.

Sakašvili je 2015. postao guverner regije Odese na krilima reformi koje je proveo u Gruziji. No razišao se s Porošenkom optužujući ga za korupciju dok je Porošenkov ured tvrdio da Sakašvili pokušava time skrenuti pažnju s vlastitih neuspjeha kao upravitelja pokrajine.

Stajališta o Sakašviliju su podijeljena. Pobornici ga smatraju neustrašivim borcem protiv korupcije a kritičari kažu da se malo sadržaja krije iza dramatične retorike.