SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAŠTITA
 
Ulaganje u zaštitu voćnjaka postaje imperativ
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 17.03.2018. - 12:30:00
Zadnja izmjena: 17.03.2018. - 15:47:19
VIROVITICA - Prošla je godina za voćare bila prilično plodna, a veleprodajna cijena jabuke kretala se od 2 do 4 kune za kilogram. Što se budućnosti voćarstva tiče, u ovoj branši moći će opstati samo oni voćari koji budu redovito ulagali u kvalitetu svog proizvoda, ali i investirali znatna sredstva u zaštitu svog voća od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Rekao je to, između ostalog, Stanislav Suhanek, predsjednik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije na redovnoj godišnjoj skupštini u Virovitici. Na skupštini su bili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Darko Žužak.

- Zabrinjava nas ova godina, koja je zbog lošeg vremena loše i počela, tako da ne znamo na čemu smo, ni kakve će biti cijene, ali siguran sam da će imati velik utjecaj na cijenu voća. Znamo da je voće kultura koja je najosjetljivija na vremenske nepogode i nagle promjene vremena, tako da zbog toga možemo očekivati i velike štete. Što se tiče voćarstva te isplati li se time baviti, to je već drugo pitanje. No odgovorno tvrdim da za to nisu pod svaku cijenu potrebne velike površine, nego kvaliteta, tako da je i dva hektara kvalitetnog voća dovoljno. Od ta dva hektara ne može se živjeti, ali zarada dodana nekom drugom prihodu može osigurati daljnja ulaganja i solidan život – rekao je također Suhanek.

Stanislav Suhanek je podnio i izvješće o radu Udruge voćara Virovitičko-podravske županije, koja ima četrdesetak članova, a uglavnom se bavi uzgojem jabuke, na ukupnoj površini od oko 200 hektara.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović voćarima je obećao daljnju suradnju i pomoć Virovitičko-podravske županije, kao i resornog Ministarstva poljoprivrede, a sve s ciljem još bolje i kvalitetnije proizvodnje. Govorio je i o distributivnom centru za voće i povrće na tom području, koji bi znatno podigao tržišnu kvalitetu i plasman voća.