SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umrla dugogodišnja likovna kritičarka Večernjeg lista Dorotea Jendrić
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 07.04.2018. - 22:11:27
ZAGREB - U Zagrebu je, u petak kasno navečer, u šezdeset i drugoj godini života nakon duge i teške bolesti preminula povjesničarka umjetnosti, publicistkinja i likovna kritičarka Dorotea Jendrić. 

Rođena u Đurđevcu 1957. godine od srednjoškolskih je dana živjela u Zagrebu gdje je i nastavila sa fakultetskim školovanjem. Kao iznimno prodorna novinarka i likovna kritičarka koja je bila među rijetkima koji su doista i pisali likovne kritike, a ne samo dogovorene panegirike i tekstove na deplijanima, Dorotea Jendrić je najduže, četvrt stoljeća djelovala u Večernjem listu. U Večernjem listu je do izražaja došla i njena iznimna upućenost u raznoliku likovnu materiju kojom se bavila, ali i njena talentiranost za fotografiju.

Posljednjih godina Dorotea se kao kustosica i autorica brojnih izložbi, najčešće u rodnoj Podravini, bavila raznim temama kao što su to opus kipara i svestranog umjetnika Zvonimira Lončarića ili pak fenomen umjetničkih knjiga koje je prikupila od petnaestakumjetnica i umjetnika i izložila u ULUPUH-ovoj galeriji u Zagrebu.

Jedno od posljednjih Dorotejinih pojavljivanja u javnosti bilo je u siječnju ove godine kada je u Starogradskoj vijećnici primila nagradu ULUPUH-a za izdavački pothvat godine za knjigu "ULUPUH-ova modna povijest - umjetnost odijevanja" autorice Ane Lendvaj koju je Dorotea uredila uz Davora Klarića, napisavši i odličan tekst o svojoj kolegici iz Večernjeg lista Ani Lendvaj.

Dorotea Jendrić bila je borbena i poštena Podravka čija je temeljitost i upornost ostavila velikog traga u hrvatskom novinarstvu i publicistici, ali i muzeologiji i tradicijskoj kulturi.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.